איך לגרום לבני נוער לעזור בבית - מידע מפורט אודות איך לגרום לבני נוער לעזור בבית
Emama

איך לגרום לבני נוער לעזור בבית

לילדים בגיל הזה יש נטייה לא לשמוע אתכם כאשר אתם אומרים להם לסדר את חדרם – כל מה שהם שומעים זה "בלה בלה בלה". כמובן שזה גורם לכם לאבד את הסבלנות ובכך מתחיל מעגל שלם של תסכול רב. אז איך אתם יכולים להימנע מהמעגל המתסכל ולגרום לילדיכם לסדר את חדרם ובכלל לעזור במטלות הבית? ישנן כמה דרכים שאתם יכולים לנסות:

  • עזרו לילדיכם לארגן את המטלות שלהם לפי סדר עדיפויות, כאשר המטלה הראשונה ברשימה הינה החשובה והדחופה ביותר. השתמשו בפתקים שאותם אתם טולים על המקרר – רשמו 3 או 4 מטלות עיקריות שאותן אתם רוצים שיבצעו באותו היום. הרשימה יכולה לכלול גם שיעורי בית בנוסף למטלות הבית. השתדלו לרשום מטלות מפורטות ככל היותר, כלומר במקום "סדר את החדר", רשמו "הרם את הבגדים מהרצפה ושים אותם בסל הכביסה."
  • עזרו להם לזכור את המטלות שלהם. אם תציבו להם תנאים ותגרמו לכך שאם הם לא יזכרו לעשות את המטלות שלהם (בבית ובבית הספר) הם יתמודדו עם תוצאות לא נעימות כגון הפחתת כסף מדמי הכיס בכל פעם שהם שוכחים מטלה כלשהי (או כל דבר אחר שחשוב להם), אז הם תמיד יזכרו לעשות את כל המטלות.
  • תקצו לילדיכם זמן מוגבל לבצע את המטלות שלהם, כך הם לא יוכלו לדחות ולדחות את עשיית המטלה עד לשעה מאוחרת מדי, שבה כבר לא יבצעו אותה. למשל, הציבו לילדיכם שעה שעד אותה שעה הם חייבים לסיים את כל המטלות שלהם לאותו היום. אמרו להם שבשעה זו אתם תבדקו ותוודאו שהם אכן ביצעו את המטלות שלהם – כמובן, הראו להם שאתם אכן בודקים. אם צצה מטלה חדשה ולא שגרתית, הכריחו אותם לקבוע באיזו שעה יבצעו אותה. אם למשל ילדכם החליט שאת שיעורי הבית שלו במתמטיקה יעזה בשעה 6 בערב, תבואו ב-6 ודקה לוודא שהוא עומד בזמנים שהקציב לעצמו.
  • במקרים בהם הילדים לא מבצעים את המוטל עליהם, בחרו תוצאה מתאימה איתה יצטרכו להתמודד. הדבר הקשה ביותר הוא לא לוותר לילד כאשר הוא לא מבצע את המוטל עליו ופשוט לעשות את זה לבד, או לא להיכנס איתו לויכוח. עליכם להחליט על פתרון מתאים והגיוני לכל עימות שעלול לצוץ. למשל, אם הבת שלכם טורקת דלתות, אמרו לה שבפעם הבאה תוציאו את הדלת מהצירים והיא תהיה בלי דלת לשבוע. אמרו להם מראש מהן התוצאות שאיתן יצטרכו להתמודד בכל פעם, ועמדו מאחורי המילה שלכם. בסופו של דבר הם יבינו שאתם רציניים ושאינם יכולים לעשות מה שבא להם.
  • איך לצאת מתפקיד הנודניק: תהיו עקביים – שבחו את ילדכם כאשר הוא משטף פעולה, המשיכו להגיד לו שאתם זקוקים לעזרתו בקול רגוע, תבחרו את המלחמות שלכם בקפידה, תהיו סבלניים, תהיו מבינים ושמרו על חוש ההומור שלכם מכיוון שאלו הם הימים הטובים. לילדינו יש תנודות ברמת האנרגיה שלהם בדיוק כמו שיש להם במצב הרוח שלהם – לפעמים הם באמת מותשים מדי בכדי לבצע מטלות. אך אתם יכולים להשיג כל מה שתרצו מהם אם רק תעשו זאת בדרך חכמה, זהירה ואדיבה.

מטלות הן דבר חינוכי

מלבד העובדה שהמטלות של הילדים בבית עוזרות להורים עובדים, בנוסף לכך שבצורה הזו של חלוקת תפקידים אפשר להספיק יותר, ללמד ילדים להיות חלק פעיל ממשק הבית זה אחת הדרכים הטובות ביותר ללמד אותם על אחריות. זהו צעד חיוני בהתפתחותם כמבוגרים אכפתיים ומתחשבים.

גם בנים צריכים ללמוד כישורים של טיפול במשק הבית. בימינו, רוב הגברים נשואים לנשים עובדות ולכן הידע שלהם על טיפול במשק הבית והרצון שלהם לעשות מטלות אלו, משחקים תפקיד חשוב בהצלחתם של חיי הנישואים. עריכת שולחן, סידור המיטה ושאיבת אבק הן מטלות פשוטות שקל ללמוד – זה חשוב שבנים יבצעו מטלות יום-יומיות כמו ניקוי אבק. במציאות של היום, שבה גם רוב הנשים עובדות מחוץ לבית, אנחנו חייבים להימנע מגידול בנים אשר מרגישים בנוח רק עם מטלות "גבריות" כגון להוציא את הזבל. אם נגדל בנים אשר יודעים מתי צריך להחליף חיתול ומתי צריך לנקות את המקרר, אז יש תקווה לדור הבא.

מתחילים צעירים

ייתכן שהרבה הורים יופתעו לשמוע שגם ילדים קטנים יכולים לעזור הרבה במשק הבית. חלוקת מטלות לילדים מתחילה כאשר הילד יכול להרים חפצים, לשים אותם במקום, לקפל, לסדר או לסחוב החוצה. כאשר ילדים בני 3, 4 ו-5 נמצאים במצב רוח לשתף פעולה, הם אוהבים לסחוב את הקניות מהאוטו, לערוך שולחן ולקחת כלים למטבח. העזרה שהם נותנים במטלות הקטנות גורמת לילדים קטנים להרגיש מוכשרים וגדולים. לעיתים הקצב של הילד והצרכים של ההורה מתנגשים כאשר הילד מתעקש להלביש את עצמו לבית הספר למשל. למרות שאינכם רוצים להניא ילדים מלעשות דברים בעצמם ואתם מנסים לאפשר להם מספיק זמן לעשות זאת, לעיתים יתכן שתצטרכו להגביל את ההשתתפות שלהם כדי להגיע בזמן לבית הספר או לעבודה.

איך לגרום לילד לעזור

ככל שילדים גדלים ויכולים לעשות יותר דברים בבית, הם לא תמיד רוצים לעזור. הם כבר לא כל-כך להוטים לרצות ובנוסף יש גם תחרות על הזמן שלהם עם פעילויות בית ספר, שיעורי בית וזמן בילוי עם חברים. ילדים יכולים לסדר את המיטה שלהם, לשים את הבגדים המלוכלכים בכביסה, להאכיל את חיית המחמד ולהכין את התיק שלהם לבית הספר. הם אמורים להיות מסוגלים לעזור גם בהכנת האוכל ולנקות אחרי הארוחה.

הציפיות מהילדים ואילו מטלות מצפים מהם לבצע בבית משתנות לפי הנסיבות המשפחתיות – כמה ילדים יש במשפחה, הגילאים של הילדים ואם שני ההורים עובדים מחוץ לבית. למשל, יתכן שילד בן 6 במשפחה אחת מבצע מטלות המצופות מילד בן 9 לבצע במשפחה אחרת.

ילדים בגילאים אלו מצליחים להמציא רעיונות גאוניות בכדי להימנע ממטלות. למשל, ילד שתפקידו לוודא שתמיד יש נייר טואלט בשירותים, ערם 30 גלילים ליד השירותים בבת אחת. או ילד שתפקידו לעשות כלים, לא יגע במחבת שעל הכיריים בטענה שרק אמרו לו לשטוף כלים. אז איך אפשר למנוע את מאבקי הכוחות הללו עם ילדינו?

  • הטבע עושה את שלו – אם שכחת לרוקן את ארגז החול (קופסת הצרכים) של החתול, אז הארגז יהיה בחדר שלך הלילה. או ילדים ששוכחים להחליף מצעים, ימצאו את המיטה שלהם ללא מצעים כלל בערב.
  • התרכזו בבעיה – במקום להתעצבן ולשאול "כמה פעמים אני צריך להגיד לך להוציא את הזבל אחרי ארוחת הערב?" נסה במקום להגיד בקול נעים "אמא שלך צריכה עזרה, בוא נעזור לה ביחד".
  • מסרים של "אני" – בכל פעם שאתם רוצים להגיד "אתה כזה חסר התחשבות", תאמרו במקום "אני לא אוהבת את העובדה שאני צריכה לעשות גם את המטלות שלי וגם את שלך".
  • שחור על גבי לבן – הדביקו פתקים במקומות שונים בבית כדי להעביר לילדכם את המטלות שאתם דורשים שיבצע.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.