אלרגיות יכולות להתפתח בחודשים הראשונים של החיים, בצורה של אף סתום, שיעול, פריחה או שלשול לאחר מאכלים מסוימים. אנשים מכל המינים סובלים מאלרגיות בכל העולם. המילה אלרגיה מתארת את הרגישות החיסונית שלנו לאלרגנים (כל חומר אשר גורם לתגובה אלרגית). הגורם לרגישות זו יכולה להיות כתוצאה משאיפה של אלרגנים הנישאים באוויר או על ידי אכילת מאכלים במכילים אלרגנים. התוצאה מכך שאלרגנים חודרים לגופנו היא השחרור של מסרים כימיים המוציאים לפועל את הסימפטומים המוכרים היטב של אלרגיות:
סימפטומים שכיחים פחות:
גורמים גנטיים
אם ילדכם מפתח אלרגיה למשהו, הגורם לכך הינו השילוב של גנים שהוא ירש מכם בנוסף לחשיפה שלו לסביבה. כהורים, אם לאחד מכם יש היסטוריה של אלרגיות, אזי לכל ילד יש סיכוי של 40% לפתח אלרגיות. אם לשניכם יש אלרגיות, אז הסיכוי גובר לכ- 80%.
גורמים גנטיים נחקרו הרבה בשנים האחרונות והממצאים הם שהגנטיקה של אלרגיות היא דבר מורכב ביותר, הכוללת אינטראקציה בין הסביבה שלנו ובין הנטיות המורשות שלנו. עדיין לא יודעים איזה גנים אחראיים על האלרגיות שלנו.
חשיפה לסביבה
בניגוד להשפעות הגנטיות, ההשפעות של החשיפה לסביבה מבוססים היטב. הקיום של חיות מחמד, כגון חתולים וכלבים, בבתים משפיע באופן ברור על הרגישות של ילדכם לאלרגנים אלה. אך זה גם נכון שילדים יכולים להפוך רגישים לאלרגנים אשר הורחקו מהסביבה הביתית. קשה להימנע מהחשיפה לאלרגנים בסביבה של הילד בבית ספר ומחוץ לבית ככלל מכיוון שאלרגנים יכולים להימצא על הבגדים של ילדים אחרים עם חיות מחמד.
ישנם תיאוריות נוספות לגורמים אפשריים של אלרגיות אצל ילדים (ואצל מבוגרים):
הכמות הרבה הזו של גורמים אפשריים עלולה להיות מעט מבהילה, אך מחקרים רבים הראו כי צעדים מסוימים כגון בית ללא חיות מחמד, בנוסף להתחלה מאוחרת של אכילת מאכלים מוצקים (אחרי גיל 6 חודשים) יכול לעכב את ההתחלה של סימפטומים אלרגיים אצל ילדים רגישים.
המטרה של הרופאים ושל ההורים כאחד בטיפול באסתמה ואלרגיות אצל ילדים צריכה להיות להפחית את תופעות הלוואי של תרופות למינימום בזמן שמביאים את הסיכוי של הילד לחיות חיי יומיום רגילים, למצב מקסימלי. ברור שאם תדעו לאלו אלרגנים ילדכם רגיש, באמצעות בדיקות עור או בדיקת דם, תוכלו לנקוט בצעדים למניעת התקפים ותגובות אלרגיות באופן היעיל ביותר.
צעדים לשליטה ומניעת תגובות אלרגיות
תרופות
בנוסף לאמצעים בהם אפשר לנקוט כדי להימנע או להפחית תגובות אלרגיות, ישנן גם תרופות ביעילות בטיפול באסתמה אצל ילדים:
לסיכום
אלרגיות הן תוצאה של שילוב בין נטיות גנטיות של ילד הנולד להורים או קרובי משפחה עם אלרגיות לביון התגובה לחומרים בסביבה (אלרגנים) אשר באופן רגיל אינם מזיקים כלל. אלרגנים נפוצים כוללים אבקות, קרדיות אבק, אבק בבית, חלקיקי עובש הנישאים באוויר ובעלי חיים. סיבוכים אפשריים של אלרגיות לטווח הרחוק אצל ילדים כוללים סינוסיטיס (בעיות בסינוסים) ובעיות אוזניים חוזרות. מצבים אלו עלולים לדרוש טיפול אנטיביוטי, ובמקרה של בעיות אוזניים, גם לכפתורים באוזניים (צינור קטנטן דרך קרום התוף).
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.