נשים רבות סובלות מהבעיה של בריחת שתן במהלך הלידה.
Emama

בריחת שתן

נשים רבות סובלות מהבעיה של בריחת שתן במהלך הלידה. הבעיה היא שבמספר לא מבוטל של מקרים, התופעה נמשכת גם לאחריה, ומעמידה את האם הטריה במצב שאינו נעים כלל וכלל. תורמת למורכבות העובדה שלא מעט גורמים עלולים להביא לבעיה, כמו גם חוסר הרצון של נשים, מטעמי מבוכה, להתמודד עם בריחת השתן.

הגורמים העיקריים המביאה לבריחה

הסיבה המרכזית שעלולה להביא לבעיה של בריחת שתן לאחר לידה היא חולשה ב"רצפת האגן", כלומר, העצבים, כלי הדם והשרירים אשר תומכים בבטן התחתונה, ובכלל זה בשלפוחית השתן. ההיחלשות נגרמת עקב הלחץ והמתיחה של שרירים אלה, הנעשים על ידי התינוק הטרי בעיצומה של הלידה. במצבים מסוימים, אף עלולים להיקרע השרירים שברצפת האגן, מה שמחמיר את המצב עוד יותר.

גורם נוסף המגביר את הסיכויים לבריחת השתן הוא שינויים אנטומיים המתרחשים באזור זה בגוף האישה במהלך תקופת ההריון, המרכזי שבהם הוא שינוי במיקומם של הרחם וכיס השתן.

אי הנעימות של בריחת שתן

בריחת שתן בקרב נשים בתקופת ההריון או שלאחריה עלולה לתת את אותותיה השליליים במספר מובנים. היבט משמעותי ראשון של כך הוא דליפה בעת פעילות פיזית מסוימת, ובכלל זה מאמץ גופני, שיעולים, התכופפות או אפילו פרצי צחוק. מצבים אלה מביאים ללחץ של שרירי הבטן על הבטן וקרקעית האגן. היות והם לא מצליחים לעמוד בעומס, עקב חולשתם, מתבצעת אותה בריחת שתן.

מצב אחר הוא הגברת הדחיפות למתן שתן, מצב רפואי המזכיר מאד את זה של השלפוחית הרגיזה. היכולת של נשים לאחר הלידה לשלוט על הסוגרים שלהן עלולה להיפגע, והן יבקרו בחדר השירותים יותר מאשר במצבים רגילים. קשיים בשינה משלימים את המשוואה פעמים רבות, ולו מכיוון שהן יאלצו להטיל את מימיהן מדי מספר שעות. חשוב להתייחס לכך שהסיבה הפיזיולוגית העיקרית שמביאה להשלכות מהסוג הזה היא הפגיעה בעצבים ובבקרה של כיס השתן.

מילת המפתח בדרך להתמודדות: חיזוק

יש נשים אשר סבורות כי בריחת שתן לאחר הלידה היא דבר טבעי, ולכן לא ניתן לעשות דבר על מנת להעלים אותה. זוהי טעות של ממש: קיימות כיום לא מעט דרכים לצמצם את בריחת השתן, כאשר חלק ניכר מהן מתמקדות בחיזוק שרירי רצפת האגן. שורה של תרגילים גופניים או פיזיותרפיים, לכן, יכולה לחולל תמורות חיוביות בהחלט בחייה של האישה. זו גם הסיבה, אגב, שלא מעט נשים נרשמות לשיעורי התעמלות לאחר הלידה שלהן.

לאחר הלידה, כל אישה חייבת לתת את הדעת על אורח החיים שלה, כשלא פעם יש צורך בשינויים מהותיים. חשוב להקפיד על יציבה נכונה, ועל תנוחות מתאימות של ישיבה. בהמשך לכך, חיוני לוודא שהכיסא עליו יושבים, בין אם בעת ההנקה ובין אם בכל נסיבות אחרות, הוא אכן אורתופדי ומותאם לגבה של האישה. אפילו כשמרגישות הנשים שהן צריכות לבקר בחדר השירותים, כיווץ של השרירים, מכיוונו של הנרתק ועד למרכזה של הבטן, יכול לסייע לחיזוק.

ומה עם הניתוחים?

בבעיה של בריחת שתן אצל נשים לאחר הלידה ניתן לטפל, במצבים המורכבים יותר, גם באמצעים כירורגיים. כיום, מכירה הרפואה המודרנית מספר ניתוחים מהירים שונים, בהרדמה מקומית, הנערכים באזור של רצפת האגן. סוג אחר של טיפול אחר, המשלים את המשוואה, הוא שימוש בבוטוקס: האחרון מביא להצרה של צינורית השתן, מה שמקטין את בריחת השתן.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.