גזים אצל תינוקות (קוליק) - מידע מפורט אודות גזים אצל תינוקות (קוליק)
Emama

גזים אצל תינוקות (קוליק)

עם השנים, הגיעו חוקרים רבים למסקנה שאנחנו, בני האדם המודרניים, פשוט נולדים מוקדם מידי. שאם נשווה זאת לטבע, הרי שההריון שלנו היה אמור להיות ארוך הרבה יותר. הרי 'תינוקות' בטבע לומדים ללכת מייד כשהם נולדים ואילו אנחנו - רק לאחר חודשים ארוכים ואפילו שנים. וזו רק דוגמא אחת. איך כל זה קשור לכותרת הראשית שמובאת כאן? ובכן, אחת הסיבות ככל הנראה לגזים אצל תינוקות, היא העובדה שמערכת העיכול שלהם עדיין לא רגילה לעכל מזון שאינו מגיע דרך הרחם, ישירות מהאם. יכול להיות שזו למעשה הסתגלות טבעית שהייתה מתרחשת גם כך, אך ייתכן וכל זה קשר לכך שהמערכת האחראית על העיכול פשוט לא מוכנה עדיין לעניין. אחרי הדיון הרפואי הקצר, כדאי שנתפנה לעניין הטיפול - הרי לשם כך התכנסנו.

תינוק בוכה הוא לא דבר נעים, ובמיוחד כשזה קורה בתדירות גבוהה ואיננו מסוגלים להקל עליו. ובכן, מסתבר שדווקא ישנן כמה דרכים להקל על הכאב. ראשית, כדאי לדעת כי במקרה של כאבי בטן, לחץ קל על האזור לרוב יסייע להפחתת הכאבים בצורה מסוימת, גם אצל מבוגרים. זהו העיקרון המנחה גם בהקלה על כאבים עבור תינוקות אשר סובלים מהתקפת גזים קשה:

  • החזקת התינוק עם הפנים כלפי מטה - מה שנקרא גם תנוחת 'הנמר על העץ', כאשר הידיים של ההורה צמודות לבטן של הילד. הלחץ הישיר על הבטן לרוב מרגיע את התינוק.
  • ערסול - בין אם בידיים או בעזרת ערסל, תנוחת הערסול מסייעת גם היא, לא אחת, להפחתת הכאב.
  • הצמדת הברכיים לבטן לכמה שניות: כאשר התינוק שוכב על הגב, יש להצמיד קלות את ברכיו לבטן לכמה שניות, ולשחרר. רצוי לחזור על הפעולה הזו כמה פעמים. היא תתאים גם כאשר התינוק מעורסל.
  • עיסוי של הבטן - על אותו עיקרון של לחץ קל ומתון על הבטן. חשוב כאן לא ללחוץ חזק מידי כמובן ולחוש את מצב הבטן. אם היא מרגישה קשה במיוחד, הרי שהגזים הם כמעט בוודאות הבעיה לכאב.
  •  טיפול אוסטאופתי הוכח כיעיל לשחרור מתחים במערכת העיכול אשר עלולים לגרום לגזים ועצירות אצל תינוקות
  • קפיצה על כדור פיזיו - כאשר התינוק בידיכם, אפשר לנסות לקפוץ על כדור פיזיו. הטלטולים במהלך הקפיצות עשויים להקל עוד על הכאב.
  • תרופות - כששום דבר לא עוזר, אפשר כמובן לספק לתינוק תרופות שונות. אחת מהן היא טיפטיפות סימיקול, שמיועדות ספציפית לעניין זה. כמובן שחשוב להביט במרשם הרפואי ולהתייעץ עם הרופא לפני השימוש.

אבל כיצד ניתן לגלות את המקור לכאב?

זו, כמובן, הבעיה הקשה מכל במצב המדובר: תינוקות אינם יודעים לדבר ומתבטאים תקשורתית אך ורק על ידי קולות, עיצורים וכמובן בכי. בגיל כזה, הם עדיין לא מסוגלים לספר לנו ממה בדיוק הם סובלים ומה כואב להם. אם כך, כיצד נדע בוודאות שמדובר בגזים ולא בעניין אחר שמדיר שינה מעיני כולם? ישנם כאן כמה סימנים שיסייעו לכם לקבוע בוודאות כמעט מוחלטת שמדובר בכאבי בטן שמקורם בהתקפת גזים:

  • מבחן מספר שלוש - אם הבכי נמשך שלוש שעות ויותר מידי יום, שלושה ימים ויותר מידי שבוע ולאורך שלושה שבועות ויותר - הוא כנראה נובע מכאב שמקורו בהתקפת גזים אצל התינוק.
  • התנהגות התינוק - גזים אצל תינוקות גורמים להם לרוב לקפל בעצמם את ברכיהם כלפי הבטן (בניסיון להקל על הכאב). זהו אחד הסימנים המובהקים של תופעה זו.
  • קושי בעשיית צרכים - צואה בגוון ירוק וקושי בעשייתה, יכולים להעיד גם הם על גזים אצל תינוקות. בטן קשה עשויה, כאמור, להעיד גם היא על גזים אצל תינוקות.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.