דברים שכדאי לדעת 13-18 חודשים - מידע מפורט אודות דברים שכדאי לדעת 13-18 חודשים
ילדך גדל ולומד מיומנויות חדשות, כל חודש וחודש הוא מתפתח ולומד להבין את העולם סביבו. ישנם כמה דברים שכדאי שתדעי על ילדך:
1.ילדך לומד לתקשר בצורה יותר יעילה. למרות ששפה מדוברת עדיין לא החליפה לגמרי את הבכי, ילדך לומד להביע את צרכיו בדרכים אחרות. ייתכן שידע להגיד כמה מילים בסיסיות כגון "אבא", "ממה", "אוטו". ייתכן שיתחיל להצביע על החפץ שרוצה שיעבירו לו. תפקידך לדבר איתו וללמד אותו את המילים המתייחסות לחפצים ולדברים שהוא רואה.
2.יתכן שתשימי לב שילדך נהיה מוטרד כשאת עוזבת את החדר, כשאת יוצאת מהדלת הוא מתנהג כאילו לעולם לא תחזרי. יתכן שיחווה חרדת פרידה מכיוון שעדיין לא מבין את מושג הקביעות של חפץ, כלומר, שחפץ או אדם ממשיך להתקיים גם הוא לא בנראה באותו רגע. ישנם כמה דברים שאת יכולה לעשות כדי להפחית את הטראומה של חרדת הפרידה, חלק מהפעילויות המהנות יותר כוללות משחקים כגון "קוקו" שבו את נעלמת למספר שניות ואז מופיעה שוב באורח פלא עם חיוך. את יכולה לקחת משחק שהוא אוהב ולהחביא אותו מתחת לשמיכה ואז להוציא אותו שוב כדי שיראה אותו.
אם היית עם תינוקך בבית בשנה הראשונה לחייו ועכשיו את חוזרת לעבודה וצריכה לקחת אותו למטפלת או מעון, עשי זאת בהדרגה. קחי אותו למעון כמה ימים לפני שאת באמת מתחילה להשאיר אותו שם, תתני להכיר את המטפלת, תוודאי שנוח לו איתה. לבסוף כשאת באמת כן משאירה אותו והולכת לעבודה, תגיד לו שלום מבלי לעשות סיפור גדול מהפרידה אך אל תחמקי החוצה מבלי להיפרד ממנו. רוב הסיכויים שהבכי שלו יפסק מעט אחרי שתלכי.
3.ילדך לומד להתלבש בעצמו. הוא יושיט לך ידיים ורגליים בניסיון לעזור לך כשאת מנסה להלביש אותו. הוא לומד לחקות את התנועות שהוא רואה אותך עושה כל בוקר כשאת מלבישה אותו ואת עצמך. תדברי איתו ותסבירי לו מה את עושה, תתני לו לנסות לשרק את עצמו ותעזרי לו לצחצח לבד שיניים.
4. אולי תהיי מופתעת שאת עדיין מניקה. אם שניכם מרוצים עם המצב הנוכחי אין שום סיבה לא להמשיך. אך אם אחד מכם לא רוצה להמשיך, יש כמה דברים שאפשר לאמץ כדי להקל על המעבר:
- הפחיתי את תדירות ההנקות בהדרגה, הורידי הנקה אחת ביום בלבד כל 4-5 ימים.
- העסיקי את ילדך בזמן ההנקה שדילגת עליה, יתכן שלא ישים לב לכך כשהוא עשו במשחק.
1.יתכן שילדך יתחיל לחוות התקפי זעם. ילדך יתחיל לחוות אינסוף רגשות שונים – התלהבות ובלבול כשיקבל צעצוע חדש, גאווה כשהוא מראה לך איך להשחיל את הכוכב בחור הנכון ואפילו כעס כשהוא לא מקבל את החפץ שרוצה. זהו הגיל שבו מתחילים התקפי הזעם. אם ילדך מגיע לרמות כאלה של עצבים, אם כל הקושי שבדבר, אל תיכנעי לצעקות שלו. תסבירי לילדך שאת מבינה את הכעס שלו אך לא תכירי בדרך שבה הוא מביע אותו. את תראי שהתקף הזעם יירגע כשהוא יבין שההתנהגות שלו לא תזיז לך.
2.יתכן שהגיע הזמן להתחיל לחשוב על מעון. ישנן כמה דרכים להקל על המעבר:
- תבחרי בטיפול איכותי עם סביבה ומטפלת אשר משקפים את דעותייך ההוריים.
- שמרי על קשר יומיומי עם המטפלת של ילדך ותשאלי על ילדך.
- זכרי שפרידה בגיל זה עלול להיות קשה עבור ילדך. יתכן שיבכה ויחזיק בך כשאת מורידה אותו במעון. אמנם אין להתעלם מדמעותיו, אך זכרי שרוב הסיכויים שיהפכו לחיוך מעט לאחר שתצאי מהדלת וילדים אחרים ומשחקים יעסיקו אותו.
3.יתכן שילדך לא ירצה ללבוש בגדים. לא מזמן הוא עזר לך להלביש אותו, עכשיו הוא יעדיף להסתובב בבית רק עם חיתול.
4.ילדך לומד להאכיל את עצמו. ע"י כך שתרשי לו להאכיל את עצמו את עוזרת לו לפתח יכולות לעיסה ובליעה יותר מפותחות ותגדילי את הסיכויים לקבלת מאכלים חדשים.
1.הגיע הזמן לבדיקת ה-15 חודשים של ילדך. זה הזמן לשתף את הרופא בהתפתחויות החדשות של ילדך.
2.כל יום ילדך לומד דרכים שונות להביע את רגשותיו. תהיי עדה לגילויים חדשים ועזים של חיבה, ריגושים והנאה.
3.ילדך לומד ע"י משחק. הוא לומד איך העולם עובד, הוא יעבור מצעצוע אחד לאחר וינסה להבין מה כל אחד יכול לעשות. תשימי לב איך פניו מתמלאות אור בכל פעם שמשתלט על מיומנות חדשה. הוא יחפש אצלך אישור ועידוד, תתני לו את שניהם לעיתים קרובות.
1.ילדך מפתח אופי משלו. הוא יתחיל להצביע לדברים שהוא רוצה או שיקח לך את היד ויוביל אותך לאן שהוא רוצה ללכת. לאט לאט תלמדי להכיר מה הוא אוהב ומה לא, לאן הוא אוהב ללכת ואיפה הוא מעדיף לא להיות.
2.ילדך יכול להבין חוקים פשוטים. הוא מספיק גדול עכשיו כדי להבין שאחרי ארוחת צהרים זה זמן לתנומה ושרואים רק תוכנית אחת לפני שהולכים לישון בערב. גם אם לפעמים קשה להגיד לו "לא", זכרי שילדים צריכים גבולות, תפקידך לעזור לו לחיות לפי חוקים אלו.
3.ילדך לומד לרוץ ולטפס. נראה לך שבן לילה הוא פתאום יכול לרוץ ולטפס על כל דבר בבית. הטיפוס מאפשר לו להמשיך לפתח מיומנויות מוטוריות בסיסיות בזמן שמקבל נקודת ראייה חדשה של כל הדברים בבית.
4.ילדך מתחיל לצייר, הוא מתחיל לנסות לקחת לך כל עט, עיפרון או צבע מהיד.
1.ילדך מבין מה את אומרת ויכול להגיד מילים. יש לו אוצר מילים של כ-15 מילים ויכול להרכיב "משפטים" קצרים. תמשיכי לדבר איתו משפטים ארוכים יותר, ככל שישמע יותר כך יקלוט וילמד יותר.
2.יתכן שיהיה מוכן לחקור את העולם לבדו, יסתכן ויתרחק ממך קצת יותר. במקום לרדוף אחריו כל הזמן, תמשכי את תשומת לבו ותגידי לו "ביי-ביי", אז קחי צעד או שניים לכיוון ההפוך. רוב הסיכויים שירוץ אחרייך. תיהני מהעצמאות החדשה שלו ובו זמנית תשמחי מהעובדה שהוא עדיים רוצה אותך קרובה.
1.מיומנויות השפה והמוטוריקה שלו משתפרים. הוא יפגין את קישוריו החדשים כל יום באמצעות מילים חדשות ומשפטים קצרים, או ע"י ביצוע תרגילים אקרובטיים. כעת כשאת מקריאה לו ספר הוא רוצה להעביר את הדפים.
2.יתכן שידע להגיד את שמו. הוא גם מתחיל לקשר שמות לאנשים ורוב הסיכויים שגם לתווי פנים כגון אף, פה ועיניים. עזרי לו ללמוד שמות של חפצים ע"י חזרה על המילה כאשר הוא מצביע על משהו בספר. הוא מתחיל ללמוד שלכל דבר יש שם ויצפה ממך לעזור לו ללמוד איך קוראים לכל דבר שהוא רואה.
3.ילדך נהיה יותר עצמאי ונכנס לשלב ה"אני עושה" שבו הוא רוצה לעשות הכל בעצמו. חרדת הפרידה שהייתה תתחיל להתפוגג והוא יתחיל לבחון את הגבולות. תשגיחי עליו היטב, הציבי חוקים וגבולות ודבקי בהם.
4.ילדך מתחיל להבין "גורם ותוצאה" בסיסיים. את יכולה להציע פעולה פשוטה כמו אמבטיה וילדך יעשה פרצוף לא מרוצה ויתחיל לבכות. אך יש דרך לשמר רוגע – עזרי לילדך לקבל פעילויות חיוניות ע"י כך שתהפכי אותן לזמן משחק. למשל, אם הוא לא רוצה לעשות אמבטיה תגידי לו שזה בסדר כי גם ככה את רצית להתקלח עכשיו. תתחילי להיכנס לאמבטיה לבושה, הוא ודאי יזכור שצריך להתפשט לפני מקלחת ויצחק על הטעות שלך. תבקשי ממנו להראות לך מה ואיך עושים.
5.יהיה צורך בהצבת גבולות לילדך. הצהירי בפניו את החוקים, למשל אמרי לו "אנחנו לא זורקים צעצועים על אנשים". תהיי סבלנית, יתכן שתצטרכי לחזור על עצמך כמה פעמים. לאט לאט הוא יתחיל לכבד את החוקים שאת מציבה. הצבת גבולות ודבקות בהם תספק לילדך תחושת סדר.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.