דברים שכדאי לדעת 19-24 חודשים - מידע מפורט אודות דברים שכדאי לדעת 19-24 חודשים
בכל גיל אליו מגיע ילדך, ישנם דברים שכדאי לך לדעת על מנת לעזור לו להתפתח בצורה המיטבית:
1.מיומנותיו המוטוריות משתפרות. יתכן שעכשיו הוא כבר בונה מגדלים גבוהים יותר ומצליח לזרוק ולבעוט בכדור. תעסיקי אותו במשחקים הדורשים מיומנויות אלה והציבי בפניו אתגרים – תקימי שער (לכדורגל) משני כסאות ותראי לו איך בועטים את הכדור לתוכו. אם את חשה שהוא מתחיל להיות מתוסכל עם משחק חדש, קחו הפסקה ונסו שוב מאוחר יותר.
2.יתכן שילדך מפחד ממפלצות, בעיקר כשהוא הולך לישון בלילה. זה הגיל שבו כל צל, צליל ותזוזה של הוילון (מהרוח) נראית לו כמו מפלצת שיוצאת רק בלילה. ישנן דרכים להפחית את פחדיו:
- הגבילי את חשיפתו לסרטים וספרים מפחידים.
- תדליקי מנורת לילה קטנה בחדרו או שתרשי לו לשמור פנס קטן ליד המיטה כדי להיפטר מהצללים שמפחידים אותו.
- תשימי מנגינה חלשה ברקע כדי למסך את רעשי הבית בלילה.
- תתני לו "ספריי קסם" שמפחיד ומגרש מפלצות – תדביקי את השם "ספריי קסם" על בקבוק ריק ותאמרי לו שזה ספריי בלתי נראה שבעזרתו אפשר לגרש את המפלצות.
- כמובן, תמיד תהיי זמינה לחבק ולהרגיע אותו כשהוא מפחד. בקרוב הוא יעבור את השלב הזה ויתחיל להמציא סיפורים מפחידים משלו כדי להפחיד אותך!
3.פרק הזמן שבו ילדך יכול להישאר מרוכז וקשוב בפעולה אחת מתארך. הוא יכול לשעשע את עצמו ולשחק לבד לפרקי זמן קצרים, אך כנראה שעדיין ירצה אותך קרובה. ככל שיתקרב ליום הולדתו השני, פרק הזמן הזה יתארך משמעותית והוא יתחיל לשחק לבד לפרקי זמן ארוכים יותר.
1.ילדך מתחיל לבחון את הגבולות שלך. הדרך הכי טובה לשפר את התנהגותו של ילדך ולמנוע מאבקים בעתיד היא להבהיר לו את חוקי המשפחה ומה יקרה אם הם מופרים. גבולות יוצרים תחושת סדר וביטחון לילדך, כך שלמרות ההתנגדות הראשונית שלו, הוא זקוק מאוד לגבולות אלה. אם הוא מגיע למצב שבו הוא כן חוצה את חד הגבולות, חשוב להישאר רגועה ולא להגיד לו שהוא ילד רע, אלא להתרכז בהתנהגות או מעשה עצמו ותקיימי את מה שאמרת שיקרה אם החוק יופר. הוא ילמד שאת מתכוונת למה שאת אומרת, את תגלי שאת לא צריכה לצעוק כדי שיקשיב לך והוא יקשיב (רוב הזמן)!
2.ילדך ישגשג בשגרה מוגדרת. תסדרי את עיסוקייך כך שארוחות, זמני משחק ושעות תנומה מתקיימות בערך באותן שעות כל יום. התחילי כל יום עם טקס "בוקר טוב" שבו פותחים את הבוקר עם חיוך, חיבוק ונשיקה, צחצוח שיניים וארוחת בוקר. צרי טקס לכל דבר במהלך היום, למשל אם קשה להיפרד ממך בבוקר כשאת מורידה אותו במעון, צרי טקס שבו אתם נכנסים ומברכים את המטפלת ואת כל הילדים, מוצאים תעסוקה, נותנים נשיקת פרידה ואת הולכת. בצורה הזאת הוא יתחיל לצפות מה עומד לקרות, הוא ישגשג בשגרה זו ואת תיהני לבצע את המטלות בלי יותר מדי התנגדויות ממנו.
1.אוצר המילים המוגבל של ילדך עלול לגרום לאי הבנות מסוימות. תשימי לב למילים הנשמעות דומות אך בעלות משמעות שונה לחלוטין, או למילים בעלות יותר מפירוש אחד.
2.ילדך בוגר מספיק כדי ללמוד איך להתחלק בדבריו. זהו דבר שקשה ללמוד, אז איך בכל זאת תלמדי אותו להתחלק בצעצועים היקרים שלו? תדגימי לו את זה כעצמך – תתחלקי איתו ב"משחקים" שלך. אל תכריחי אותו להתחלק או תציעי את המשחקים שלו לילד אחר מבלי לקבל את אישורו קודם, אלא הסבירי לו שלהתחלק זה דבר טוב שגורם לאחרים להרגיש שמחים. חשוב לזכור שלכל ילד קשה להתחלק בחפציו, שבחי את מאמציו ותעודדי אותו.
1.ילדך יכול אולי להבין עכשיו איך מושג אחד מתקשר לאחר. הבנה זו תקל עליך ללמד אותו דברים מסוימים כגון: זה חם ויכאב אם תיגע בזה!
2.יתכן שהגיע הזמן לתספורת הראשונה של ילדך. את יכולה להרגיע את הפחדים שלו ע"י כך שתגזרי קצת משיערך קודם ותראי לו שזה לא כואב כלל. הביאי אותו לספר קצת לפני התור שלו כדי שיראה מה קורה ומה התהליך, כשתורו מגיע השיבי אותו עלייך במקום על הכיסא הגדול והלא מוכר.
3.יתכן שילדך ירצה להלביש ולהפשיט את עצמו, אך עדיין לא מוכן להשלים את המטלה ללא תסכולים. את יכולה לעזור לו ללמוד ע"י כך שאבא יראה לו איך הוא מתלבש, תקני לו בגדים שקל לשים (מכנסיים עם גומי ולא כפתורים) וכמובן שחשוב לשבח אותו כשהוא מנסה לבד. את יכולה גם לתת לו לעזור לך להלביש אותו – תרימי את מכנסיו עד הברכיים ותתני לו למשוך אותם עד למעלה לבד.
4.אם אתם מצפים לתינוק נוסף, יש צורך להכין את ילדך לכך היטב. הוא יתחיל להיות מסוקרן מהבטן הגדלה של אמא, בעיקר כשהעובר יתחיל לבעוט. תעני על כל שאלה שתהיה לו, תסבירי לו מה קורה ע"י כך שתראי לו תמונות בספרים ותמונות שלו כשהוא היה תינוק. תסבירי לו עד כמה תינוק חדש הוא עדין ושביר ותתרגלי איתו להחזיק בובה לפני שאת יולדת. הכי חשוב לזכור לערב אותו בכל דבר אפשרי ולהבין את הקנאה האפשרית שלו.
1.ילדך מתקרב לגיל שנתיים השובב – בתקופה הזו יתכן שיבחן את גבולותייך ויתפרע יותר מהרגיל. הנה כמה דרכים להתמודד עם המצב:
- הכירי בשלב זה כחלק רגיל מההתפתחות ההתנהגותית שלו.
- הגיבי ברוגע לכל התפרצות שלו. אם הוא מתכוון להתפרע, תתני לו כמה שניות לשקול מחדש את התנהגותו בזמן שאת סופרת אחורה משלוש (לאט), אם הגעת ל"אחת" והוא עדיין מתפרע אז תפעלי, אך חשוב שתסבירי לו למה.
2.יתכן שילדך יתחיל לנשוך, הרבה ילדים בגיל הזה נושכים מתוך תסכול וכעס ואינם מסוגלים לשלוט בדחפים שלהם. כדי לתקן את התנהגותו של ילדך, הסבירי לו שזו לא התנהגות מקובלת ושאם לא יפסיק לנשוך אז לא יוכל להמשיך לשחק במה ששיחק. אם את חושבת שהוא נושך מתוך תסכול שאינו יודע לדבר, עזרי לו לתקשר בצורה יותר יעילה – כאשר הוא מצביע לעבר כוס מיץ, שאלי את השאלה בשבילו: "אתה רוצה כוס מיץ?"
3.יתכן שילדך יעבור תקופה של דחיפות, בעיטות או מכות, אך הוא עדיים קטן מדי כדי להבין שזו התנהגות לא מקובלת ולא יצליח לשלוט בדחפים שלו. תדריכי אותו איך להיות עדין – לטפי אותו בעדינות ושבחי אותו כאשר הוא עדין.
4.תתחילי לשקול להעביר את ילדך ל"מיטה של גדולים". כדי לעזור לו להתרגל למיטה הגדולה והפתוחה תתני לו לעזור לך לבחור אותה ואת המצעים. (וודאי שהמיטה נמוכה יחסית ושאפשר לחבר מעקה אם צריך). כאשר המיטה מגיעה, תתלהבי ותעשי מהעניין סיפור גדול ומרגש, זה יגרום לו לרצות לישון בה ולשמח אותך.
1.ילדך עשה הרבה צעדים חשובים השנה – בשנה אחת בלבד ילדך הפך מתינוק זוחל לפעוט רץ וקופצני, הוא גילה משחקים חדשים ומורכבים יותר, למד להגיד מילים רבות בשפה שאותה את מבינה ועבר מבקבוק לאוכל מוצק. ילדך נהיה יותר ויותר עצמאי וניהנה להשוויץ ביכולות החדשות שלו.
2.ילדך לומד על העולם סביבו ומשפר את מיומנויות השפה והמוטוריקה שלו באמצעות משחק חופשי. תהיי בטוחה שאם במעון שלו מתרכזים בלימוד ע"י משחק חופשי, הגישה תעזור לילדך לראות שבית ספר ולמידה יכולים להיות כיפים.
תזכרי בהתקדמות שילדך עשה בשנה האחרונה, באתגרים שהוא הצליח להתמודד איתם. הכיני את עצמך לעוד שנה מלאת חוויות ואתגרים!
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.