הורות משותפת - איך מתמודדים עם מערכת החינוך? - מידע מפורט אודות הורות משותפת - איך מתמודדים עם מערכת החינוך?
Emama

הורות משותפת - איך מתמודדים עם מערכת החינוך?

כל אדם שמחליט להקים משפחה אלטרנטיבית נתקל באתגרים רבים. מושג המשפחה התרחב מאוד בעשורים האחרונים והוא מכיל היום סוגים שונים של משפחות, מעבר למבנה המסורתי של אם ואב נשואים.

משפחות שהוקמו באמצעות הורות משותפת, משפחות חד מיניות ומשפחות חד הוריות הן כבר חלק מקובל מהחברה המערבית ואינן מוגדרות עוד כתופעה שולית וחריגה.

למרות הקבלה והפתיחות היחסית, עדיין עומדים בפני משפחות כאלה אתגרים לא מעטים אל מול מערכות בירוקרטיות שונות, כמו משרד הפנים, המוסד לביטוח לאומי ועוד. גורם נוסף שהורים בהורות אלטרנטיבית צריכים להתמודד איתו הוא מערכת החינוך, כאשר ילדיהם מגיעים לגיל בו הם נכנסים למסגרות אלו.

כניסתם של הילדים למסגרת חינוכית חדשה מייצרת עבור ההורים אתגר שהוא כפול. מצד אחד, עליהם להצליח להסביר לצוות החינוכי על המבנה המשפחתי המיוחד, על הדרך בה הוא צריך לדבר עם הילדים בגן על זה ומצד שני, גם הילד עצמו מתחיל לתהות ולשאול שאלות על השוני של משפחתו אחרי שהוא נתקל בכמות גדולה של ילדים עם משפחות רגילות. החשיפה שלו למשפחות אחרות, לתכנים הנלמדים במסגרת החינוכית ועוד, מעלה אצלו פעמים רבות שאלות מהותיות.

כל הורה שמכניס ילד למערכת החינוך לחוץ ומוטרד מהאופן שבו ילדו יתקבל בחברה החדשה, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר על ילד במשפחה של הורות משותפת, או במבנה משפחתי אלטרנטיבי אחר. ההורים חוששים שהמבנה המשפחתי המיוחד יעמוד בעוכריו ויגרום לו להידחות על ידי הילדים האחרים במסגרת.

הסברה, הכנה, הכוונה

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם קשיי הקליטה במערכת החינוכית היא באמצעות הכנה והסברה של ההורים- גם עם הצוות החינוכי וגם עם הילד עצמו.

כל הורה במסגרת אלטרנטיבית יכול לבקש להיפגש עם הגננת או המורה החדשה עוד לפני פתיחת השנה ולהסביר ולשתף אותה בחששותיו. ישנם לא מעט ארגונים שתומכים ומאגדים קהילות של הורים במשפחות חדשות ודרכם ניתן להשיג גם חומרי הסברה והדרכה למערכת החינוך. כאשר נערכת פעילות לכבוד יום המשפחה במערכת החינוך, ניתן לספק לצוות ההוראה מערכי שיעור מיוחדים שמספקים תכנים והסברים שמותאמים להורות גאה, הורות משותפת, הורות חד הורית ועוד.

מעבר לתכנים הכתובים, חשוב לשוחח עם הצוות החינוכי ולבנות ביחד פתרונות יצירתיים למצבים כמו הקנטות של ילדים אחרים, שאלות של הורים אחרים או שאלות של הילד עצמו.

במקביל, חשוב כמובן גם להכין את הילד למפגש עם המערכת החינוכית החדשה. לספר ולהסביר לו על המבנה השונה של משפחתו, על כך שהוא עומד להיפגש עם מבנית משפחתיים שונים, להסביר לו שהשונות היא מקובלת וללמד אותו להתריע על כל הצקה או הקנטה של ילדים אחרים כלפיו.

חשוב להפגין ביטחון עצמי ולגרום לילד להרגיש את אותו בטחון על מנת לחזק אותו ולשפר את יכולת ההתמודדות דלו עם השגרה וגם עם מצבים קיצוניים.

שיתוף פעולה בין ההורים, הצוות החינוכי והילד עצמו יבטיח את השתלבותו במערכת החדשה בצורה חלקה ונעימה.

נכתב על ידי gobaby – עוזרים להקים משפחה של הורות משותפת

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.