הטיפול באסתמה אצל ילדים - מידע מפורט אודות הטיפול באסתמה אצל ילדים
הטיפול באסתמה אצל ילדים
הבסיס שבטיפול באסתמה אצל ילדים
כדי להבין את הטיפול באסתמה אצל ילדים, צריך ראשית לדעת מעט דברים בסיסיים על המחלה.
שני השלבים של המחלה – ישנם שני חלקים להתקף אסתמה. הראשון, הנקרא השלב המוקדם, מתחיל תוך כמה דקות ויכול להמשך שעות. חלק זה של ההתקף נגרם על ידי התכווצות השרירים הסובבים את דרכי הנשימה. כאשר שרירים אלה מתכווצים, הם מצרים את דרכי הנשימה ומקשים על מעבר האוויר פנימה והחוצה מהריאות. תהליך זה נקרא התכווצות הסמפונות (דרכי הנשימה). החלק השני של ההתקף, הנקרא השלב המאוחר, מתחיל תוך שעות ויכול להמשך כמה שבועות. הגורם לחלק זה של ההתקף הוא תגובת יתר של "מערכת ההגנה" של הגוף בריאות. כאשר מגורים, מערכות ההגנה הללו מסמנים למערכת החיסון להגיב ולגרום לדלקת.
הסוגים השונים של אסתמה
הטיפול באסתמה של ילדכם תלוי גם בחומרת המחלה המשפיעה עליו. אסתמה מחולקת לארבע קטגוריות:
- אסתמה נמשכת חמורה – את סוג זה של אסתמה לא קשה לאבחן. אלה הילדים המגיעים לבית חולים לעיתים קרובות ומגיעים למיון או לחדר הרופא כל הזמן. הם חווים התקפים מפחידים מאוד וצריכים תמיכה רפואית לעיתים קרובות. הפעילויות של ילדים אלו מוגבלות למרות הנטילה התדירה של תרופות.
- אסתמה נמשכת מתונה – גם ילדים הסובלים מסוג זה של אסתמה יכולים לחוות סימפטומים מבהילים למדי. לעיתים הם חווים התקפים חמורים הדורשים אשפוז וביקורים במיון. ילדים אלה צריכים מנה יומית של תרופות.
- אסתמה נמשכת קלה – ילדים הסובלים מסוג זה של אסתמה עלולים לחוות התקפים מבהילים מדי פעם. הם חווים תקופות מתמשכות של שיעולים. הם משתמשים בתרופות נשאפות יותר מפעמיים בשבוע אך לא כל יום.
- אסתמה אשר מופיעה לסירוגין קלה – בסוג זה של אסתמה, הילדים חווים התקפים מדי פעם אך שאינם חמורים במיוחד. ילדים אלה משתמשים בתרופות נשאפות פחות מפעמיים בשבוע.
הנקודה החשובה ביותר היא שכל ילד הסובל מאסתמה נמשכת מכל סוג צריכים ליטול תרופות נוגדי דלקת מדי יום, אפילו כאשר נדמה שהסמפונות שלהם נקיים. בנוסף, חשוב לציין שילדים הסובלים משינויים עונתיים באסתמה שלהם, התרופות שלהם והמינון עלולים להשתנות.
יש לשים לב לכך שהמיון של המחלה עלול להשתנות בהתאם לעונות השנה. ילדים שאצלם הסימפטומים של האסתמה מעוררים על ידי זיהומים וויראליים עלולים להיות חולים כל החורף ובריאים לחלוטין בשאר הזמן. ילדים שאצלם הסימפטומים מעוררים על ידי אבקות שונות יסבלו בתקופות האביב והסתיו. ישנם מעט ילדים חסרי מזל אשר סובלים לאורך כל השנה.
יצירת תוכנית טיפולית יעילה
הורים שונאים לתת לילדיהם תרופות. רוב הילדים שונאים ליטול תרופות. עדיף להשתמש בכמה שפחות תרופות אך כן ליטול את הכמות הדרושה. צריך להשתמש בכל התרופות הנדרשות לקבלת תוצאות טובות. אך אם הרופא שלכם רק נותן מרשמים, אינכם מקבלים את כל מה שאתם צריכים לקבל, מכיוון שהטיפול באסתמה אצל ילדים דורש הרבה יותר מתרופות בלבד.
השלב הראשון הוא חינוך ההורים והילד החולה. אסתמה הינה מחלה מורכבת, אשר הילד וההורים צריכים להבין כדי להשתלב ולשתף פעולה עם הטיפול הלעיתים מבלבל שנדרש.
- חינוך – החינוך דורש זמן, דבר שהרבה פעמים אין לרופא ילדים עסוק. כל צרכי האסתמה דורשים לפחות ביקור אחד ארוך (24 דקות – שעה) המוקדש רק לחינוך המטופל ולקבלת החלטות.
- בקרת הסביבה – השלב השני בטיפול נקרא בקרת הסביבה. ישנם הרבה גורמים בסביבה שלנו הידועים כמחמירים אסתמה. צריך לעשות כל מאמץ אפשרי על מנת להפחית את ה"עול האלרגי" האפשרי בבית, בעיקר בחדרו של הילד. ישנם הרבה משאבים זמינים במשרדו של הרופא ובאינטרנט הדנים בסוגייה זו – איך להפוך חדר ל"חסין מאבק".
- אבק – הרבה אנשים הסובלים מאסתמה אלרגיים לאבק, ולכן הוצאת המקורות שלו מאוד חשובה. אלה כוללים ווילונות כבדים, צמחים ושטיחים כבדים, כל אשר צוברים אבק. ניתן להשיג מצעים ה"חסינים" לאבק. צריך לכבס את המצעים פעם בשבוע במים חמים כדי להרוג קרדיות אבק. אפשר לשים מסננים מיוחדים על המזגנים.
- גורמים נוספים – בנוסף, חובה להפחית את החשיפה לרעלנים למינימום. הכי חשוב, אסור לאף אחד לעשן בבית ובעדיפות שלא לעשן בכלל, מכיוון שעשן הנדבק לבגדים יכול להיות מספיק כדי לגרום לסימפטומים אצל ילד רגיש. בנוסף, גם חיות מחמד אינן רעיון טוב לילד הסובל מאסתמה, בעיקר חתולים. מומלץ גם להפחית את אדי הבושם או הצבע בבית. ישנם צעדים שאפשר לנקוט בהם כדי להפחית את כמות העובש בבית. אם תצליחו להפחית את כמות האלרגנים בבית, הסיכוי שגירויים אחרים כגון זיהומים וויראליים, יעוררו התקף קטנים.
- בקרת סימפטומים – השלב השלישי בטיפול באסתמה הוא ללמד את ההורים לבקר את חומרת הסימפטומים. זה יעיל רק עם ילדים שיכולים לשתף פעולה עם מד זרימת שיא. זהו מכשיר אשר מודד כמה אוויר הילד יכול לנשוף כאשר הוא נושף הכי חזק שהוא יכול. מד זרימת השיא מראה מספר המעיד על עד כמה זרימת האוויר חסומה, ולכן עד כמה האסתמה חמורה באותו זמן. ילד צריך להיות לפחות בן 5 כדי להשתמש במד זה. ישנם "נורמאלים" ידועים עבור ילדים המבוססים על הגובה שלהם, ואת מספרים אלו אפשר לקבל מהרופא. ידיעת שיא זרימת האוויר של הילד יכולה לעזור במענה על שאלות כגון "עד כמה הילד חולה?" ו"איך הילד התמודד עם שינוי בתרופות?"
- המכשור המתאים – לבסוף, יש את סוגיית המכשור המתאים. לא מספיק שיש לכם את המכשור המתאים, אתם צריכים גם להשתמש בו. מלבד מד שיא האוויר ישנם עוד 2 מכשירים שצריך להשתמש בהם: מתקן למשאף ומערפל.
- מתקן למשאף – הרבה מהתרופות לאסתמה מגיעות בצורה של משאפים. בכדי לוודא שכל התרופה אכן נשאפת, משתמשים במתקן זה – צינור עם שסתום חד-כווני שלתוכו שמים את המשאף (התרופה), כאשר הילד שואף על המתקן, התרופה נשאבת לתוך הצינור וישירות לגרונו של הילד.
- מערפל – מחולל אוויר דחוס אשר יוצר "ענן" של התרופות. זה המכשיר שרוב הרופאים משתמשים בו במרפאות ובחדרי מיון.
תרופות לטיפול באסתמה
ישנם מספר סוגים של תרופות הניתנות לילדים הסובלים מאסתמה הכוללים:
- מאמצי ביתא – התרופה השכיחה ביותר הנרשמת על ידי רופאים. תרופות אלו פועלות על קולטני הביתא הנמצאים על שטח השרירים סביב דרכי הנשימה. כאשר קולטנים אלו מגורים על ידי התרופה, הם שולחים מסרים לשריר להרפות, ולכן מקלים על התכווצות הסמפונות בשלב המוקדם של האסתמה. תרופות אלה עוזרות בהפחתת הסימפטומים של אסתמה אך לא בדלקת הגורמת להם. תופעות הלוואי האפשריות של תרופות אלו כוללות היפראקטיביות, קצב לב מוגבר ועצבנות. תרופות אלו ניתנות במספר דרכים אפשריות כגון דרך הפה, באמצעות זריקה, משאף או באמצעות מערפל.
- תיופיילין – זוהי אחת התרופות הוותיקות ביותר בטיפול באסתמה. אמנם עדיין משתמשים בה לטפל במבוגרים, כבר כמעט ולא משתמשים בה לטפל בילדים. תרופה זו מטפלת בסימפטומים ולא בדלקת הגורמת להם. יש לה הרבה תופעות לוואי אפשריות. את התרופה הזו לוקחים דרך הפה או דרך הווריד.
- מייצבי תאים תורניים – קבוצה זו של תרופות הינה מאוד שימושית. תרופות אלה מונעות מתאים תורניים לעורר את התגובה הדלקתית ולכן מאוד יעילות במניעת התפתחות דלקת. הן לא יעילות בהתקף חריף מכיוון שאינם מטפלות בסימפטומים, אלא עוזרות בבקרה על הדלקת הגורמת להם. את התרופות הללו אפשר להשיג רק כמשאף או באמצעות מערפל. יש להן מעט מאוד תופעות לוואי אפשריות.
- סטרואידים – סטרואידים הינם נוגדי הדלקות היעילים ביותר שידוע עליהם. נוטלים אותם דרך הפה, והם יעילים בטיפול בסימפטומים בנוסף לטיפול בדלקת הגורמת להם. לרוע המזל, לסטרואידים ישנן תופעות לוואי אפשריות חמורות בעיקר כאשר נוטלים אותם יותר משבוע אחד כל פעם. פיתחו סטרואידים הניתנים לנטילה באמצעות משאף, אשר ניתנים לשימוש באופן כרוני עם תוצאות מעולות והרבה פחות תופעות לוואי. יש להיות תחת בקרה הדוקה כאשר משתמשים בסטרואידים כטיפול או חלק מטיפול.
הבהרה
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.