הרגע שבו מגיח תינוק מבטנה של האישה הוא, ללא צל של ספק, אחד המאושרים בחייה. אלא שכאשר עוברים החודשים לאחר הלידה, נשים רבות מופתעות לגלות שינויים רבים בגוף שלהן, חלקם רחוקים מלהיות חיוביים. הפרשות נרתיק נכנסות לתמונה בנקודה הזו בדיוק, והן מנת חלקה של כל אם טריה. מהן ההפרשות הנורמליות? וכיצד ניתן להתמודד עם מצבים רפואיים חריגים יותר?
כשמדברים על הפרשות נרתיק לאחר הלידה, המונח בו נעשה שימוש הוא "לוכיה". המדובר הוא בהפרשות דמיות, אשר מתרחשות מספר שבועות לאחר הלידה, כחלק מהליך טבעי לחלוטין. ככל שחולפים השבועות, הפרשות אלה יקטנו, ולאחר תקופה מסוימת אף ייעלמו לחלוטין.
הסיבה העיקרית המביאה להפרשות בנרתיק קשורה לפעילותו של הרחם במהלך הלידה, ובתקופה העוקבת. איבר זה עובר שינויים רבים במהלך הלידה, כך שלאחריה מיקומו הוא בין הטבור לבין עצם החיק. הרחם נסוג פנימה ומתכווץ, הליך שנפסק רק כשבועיים לאחר הלידה: לשם השוואה, גודלו במצב הזה יהיה כגודל אגס, לעומת משקל של כקילו במהלך הלידה.
מה שנוגע לענייננו, הוא שהכיווץ טומן בחובו הפרשות דמיות: המדובר הוא בדם אשר הצטבר בתוך הרחם במהלך הלידה. הוא יוצא החוצה כחלק מהליך הכיווץ, מה שמביא להפרשות האלה. אלא שלעיתים המצב מסתבך הרבה יותר.
הפרשות נרתיק, אם כן, הן הליך טבעי לחלוטין. ובכל זאת, במקרים מסוימים הן צריכות להעלות נורת אזהרה אצל כל אישה – ובייחוד כאשר הדגשים שהובאו מעלה לא מסייעים להשיב את המצב לקדמותו כעבור שבועות ארוכים. בעיקרו של דבר, מדובר כאן על מקרים בהם ההפרשות נשארות טריות ודמיות, ולא בהכרח מקבלות עם הזמן את הגוון החום שלהן. מקרה חריג נוסף הוא זה שבו ההפרשות מלוות בריח רע וחריף.
בכל המקרים, חשוב להיות ערים לתסמינים מהסוג הזה, מאחר והם עלולים להצבע על שיבוש כלשהו בחלק בתהליכים המתרחשים בגופה של האישה: בין השאר, קרע בתעלת הלידה.
אבחון מקיף של רופא מקצועי הוא חיוני בדרך לאיתור בעיות חריגות ברחם או בנרתיק, המביאות לאותן הפרשות. מומלץ להקפיד לעבור בדיקות או מעקבים אצל אחות או רופא מוסמך, ולדווח להם על כל תופעה חריגה שנמצאת. במידת הצורך, יציעו הם שורה ארוכה של פתרונות, הן להתמודדות עם הפרשות נרתיק בפרט, והן לחיזוקו של האזור בכלל.
על מנת להשיב את הנרתיק למצבו המקורי, הן מבחינת גודלו והן מבחינת ההפרשות שלו, נדרש להקפיד על מספר דברים לאחר הלידה. כמובן שהיגיינה היא אחת ממילות המפתח, בהקשר הזה: חשוב להקפיד על ניקיון ושטיפה תמידיים של האזור, אך לא בצורה אינטימית, כשגם אמבטיות של מים חמים יכולות רק לסייע. דגש חשוב נוסף נוגע להתמודדות עם הדימום: אין להשתמש בטמפונים המוחדרים לתוך הנרתיק, ורצוי להעדיף, תחת זאת, תחתונים חד פעמיים.
תרגילים שונים לחיזוק שריר רצפת האגן, תרופות או אפילו טיפולים כירוגיים מהווים, פעמים רבות, צורך חיוני עבור נשים לאחר הלידה שלהן. גם אם סבלנות חשובה תמיד לאחר הריון, חשוב להיות עם האצבע על הדופק, ולשים לב לכל מקרה בו התסמינים של הפרשת נרתיק שונים ממה שמתואר על ידי הרופא.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.