הורים ממלאים מקום חשוב בתפקיד הילדים הגדלים, במהלך החיים ההורים מזדקנים ונזקקים לטיפולים ולסיוע. מה הקשר בין הורות לבין ביטוח סיעודי? כל המידע במאמר >
לאורך כל החיים ההורים שלנו ממלאים את תפקידם מולנו, הכולל תמיכה, אהבה ולמידה. הם משקיעים משאבים לצורך התפתחותנו הפיזית, האינטלקטואלית והרגשית, החל משלב הינקות ועד לשלב ההתבגרות שלנו ולעיתים גם אחריו. ברבות השנים חל היפוך תפקידים כאשר הורינו מזדקנים ומפתחים בעיות בריאותיות, הדורשות טיפול מסור ומתמשך. המאמר הבא יציג בפניכם את עלויות הטיפול הנדרשות, את הדרכים להגן על החסכונות והנכסים של ההורים, ויבחן גם את היתרון שיש בצירוף ההורים לביטוח סיעודי בגילאים מוקדמים לעומת גילאים מאוחרים יותר.
היפוך התפקידים שהוזכר קודם לכן משנה את מאזן הכוחות במשפחה וגורם לא אחת למשברים וקשיים בקרב משפחות רבות. הקשיים יכולים לבוא לידי ביטוי הן מצד המבוגרים שאיבדו את עצמאותם, וכעת תלויים פיזית ורגשית בבני המשפחה שלהם, והן מצד ילדיהם שאיבדו הורה פעיל וסמכותי, וכעת נאלצים להכיר במצב חדש, הדורש מהם אנרגיה רגשית, זמן וכסף. על אף הקושי הכרוך במצבים מסוג זה, במקרים רבים ניתן לראות קירבה מחודשת בין בני המשפחה, מתוך שותפות גורל והתגייסות למען ההורה החולה או המזדקן.
ישנם משפחות בהן אין התגייסות של כלל בני המשפחה לטיפול בהורה הסעודי, ורק ילד אחד בלבד נוטל על עצמו את האחריות. על אף שמדובר במקרה שכיח בקרב משפחות רבות, אין הסדרה בחוק לגבי הטיפול בהורים קשישים, ולכן במקרים מסוג זה אין דרך ממשית לגרום ליתר בני המשפחה לקחת חלק בנטל. בעקבות כך נוצרים סכסוכים בין האחים ועולות טענות שונות אחד כנגד השני. הנפוצות שבהן שלילדים שלא נשאו בנטל יש לקזז בזכויות הירושה, ואילו מהצד הנגדי שהילד שלקח אחריות, עשה זאת על מנת לגור בבית הוריו, כלומר מטעמי נוחות בלבד, ויש לבצע חלוקה שווה בין האחים.
במקרים אלו עמדת בית המשפט לרוב תהיה הכרה במסירות של הבן המטפל ומתן פיצוי על מאמציו והשקעתו, אך מבלי להתערב בצוואה שהותירו ההורים המנוחים.
אחת הדרכים להימנע מעימותים בקרב בני המשפחה ובכלל לחסוך עוגמת נפש היא ביטוח סיעודי, המבטיח פיצוי חודשי שבאמצעותו ניתן לממן את הטיפול היקר. רבים אינם מודעים לכך שרכישת ביטוח סעודי המשתלם ביותר נעשה דווקא בגיל צעיר. ככל שאנו צעירים יותר כך נשלם פרמיה נמוכה יותר לחברת הביטוח, מה גם שאותו סכום של פרמיה ישמר גם כשנתבגר. מלבד זאת רכישת ביטוח סעודי בגיל צעיר מאפשרת לנו לחסוך כסף לאורך זמן ואף להפסיק לשלם לחברת הביטוח בכל מועד שנחליט, ובכל זאת לקבל קצבה חודשית במקרה שחלילה נהפוך לסיעודיים, זאת מאחר ויצרנו "קופת חיסכון" בשנים שקדמו לכך.
קשישים אשר זכאים לגמלת סיעוד זכאים בין היתר לזכויות נלוות ולהנחות במוסדות שונים. לרוב אין צורך במימוש של זכויות נלוות, ואלו ניתנות בצורה אוטומטית על ידי רשימות שביטוח לאומי מעביר לגופים שונים.
אילו הן הזכויות הנלוות למקבלים קצבת סיעוד:
טיפול בבית: סיוע של מטפלת סיעודית בבית הקשיש על ידי מתן עזרה בלבוש, אכילה, רחצה, היגיינה אישית, החלפת מוצרי ספיגה, ניידות בבית ובחוץ. מלבד זאת טיפול בתחזוקת הבית, ניקיון בישול, כביסה וכדומה.
לחצן מצוקה: לחצן מצוקה המחובר למוקד מאויש, ומענה לקריאות לאורך 24 שעות ביממה.
מרכז יום לקשיש: מרכזים אילו מספקים לקשישים אשר לא מעוניינים לעזוב את ביתם, מענה טיפולי וחברתי. הם פועלים חמישה ימים בשבוע- ראשון עד חמישי וחלקם גם בימי שישי, משעות הבוקר עד שעות הצהריים.
שירותי כביסה: שירותי כביסה הכוללים את איסוף הכביסה מבית הקשיש, כיבוס, יבוש, קיפול והחזרת הכביסה.
מוצרי ספיגה: קשיש המקבל טיפול בבית וזקוק גם למוצרי ספיגה, יקבלם על חשבון זמן הטיפול בביתו. כלומר החישוב יעשה לפי מחיר האריזה וכמות האריזות שהוזמנו עבור אותו חודש. לעומת זאת קשיש המקבל גמלה כספית, יקוזז סכום האריזות מהקצבה עצמה.
מלבד הזכויות הנ"ל קשישים אשר זכאים לגמלת סיעוד זכאים גם להטבות הבאות: הנחה בארנונה, הטבה במים, הנחה בחברת חשמל, סיוע מטעם משרד הבריאות ברכישת מכשירי שיקום או ניידות ופתור מתשלום לכניסת מלווה לחלק מהמקומות הציבוריים.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.