ילד אוטיסט משפיע על כל אחד מבני המשפחה בצורות שונות, ההורים צריכים לשים דגש על טיפול ונתינת עזרה לילד האוטיסט, דבר שעלול לגרום למתחים רבים בנישואים, על ילדים אחרים שיש להם, עבודה, הוצאות כלכליות, קשרים אישיים והתחייבויות. הורים יכולים להקל על הילדים האחרים בכך שמסבירים להם על אוטיזם ועל הסיבוכים שזה יוצר, הורים צריכים להבין ולעזור עם האתגרים שהילדים האחרים יתמודדו איתם.
גורמים למתחים:
דרכים להתמודד עם המתחים:
דרכים שונות להפחתת המתחים: ניתן לנסות אחת או כמה מהדרכים הבאות: תפילה, כושר, יוגה, נשימות עמוקות / מדיטציה, כתיבה ביומן, תרגילים מרגיעים.
הזמן הדרוש לטיפול בילד אוטיסט מותיר מעט מאוד זמן לילדים האחרים. אמנם הורים לרוב מוכנים לשים את חייהם ב"המתנה" ובני הזוג יכולים להפגין הבנה על הצורך להקרבות, אך מעט מאוד הורים מוכנים לדרוש את אותו הדבר מהילדים האחרים שלהם. כתוצאה מכך ישנו מתח תמידי בין הצרכים של הילד האוטיסט לצרכים של הילדים האחרים.
ישנן דרישות מסוימות מאחים של ילדים אוטיסטים, והלמידה איך לנהל אותן תקל על תקופת הילדות שלהם ותקנה להם מיומנויות שיהפכו אותם לאנשים בוגרים יעילים יותר. המורים החשובים ביותר של ילדים אלו הם ההורים שלהם.
על ההורים לזכור שחשוב להקדיש זמן גם לילדים האחרים שלהם שגם זקוקים לזמן איכות. זה יכול להיות ערב בשבוע, שבת בבוקר או אפילו כמה דקות לפני השינה כל יום, אין צורך להשקיע אותה כמות זמן בכל הילדים אשר משקיעים בילד האוטיסט שדורש טיפול מיוחד, העיקר הוא לתת לילדים האחרים להרגיש שגם הם מיוחדים להוריהם ולנסות ליצור מעין הרגשת שוויון בבית.
חשוב לזכור שיהיו אירועים מסוימים שבהם יגיע לילד אחד במשפחה להיות מרכז תשומת הלב, לא תמיד צריך לעשות הכל גם עם הילד האוטיסט. אם למשל ילדך מופיע בהצגת בית ספר וילדך האוטיסט אינו מסוגל לשבת בשקט לתקופת זמן ממושכת, אז עדיף שיישאר בבית בזמן ששאר המשפחה הולכת לראות את ההצגה.
הגורמים למתחים שאחים צריכים להתמודד איתם:
להסביר על אוטיזם לילדים:
חשוב שילדכם יבינו מה זה אוטיזם וכמה שיותר מוקדם. מגיל צעיר הם צריכים הסברים שיעזרו להם להבין את ההתנהגויות של אחיהם האוטיסט. העיקרון הוא להתאים את המידע לגילו של הילד ויכולת ההבנה שלו – ילדים קטנים לרוב מודאגים מהתנהגות מוזרה שעלולה להפחיד או לבלבל אותם, לעומתם ילד בוגר יותר מודאג מאיך להסביר לחבריו מה זה אוטיזם וילדים בגיל ההתבגרות בדרך כלל מודאגים מהטיפול העתידי שיידרש מהם. עיקרון נוסף הוא לזכור שצריך להסביר לילד על אוטיזם שוב ושוב לאורך השנים מכיוון שעם ההתבגרות של הילד, הוא יבין מונחים מסוימים ומסובכים טוב יותר.
יצירת מערכת יחסים עם האח האוטיסט:
קשה מאוד ליצור מערכת יחסים מספקת עם אח אוטיסט – ניסיון לשחק עימו ידחו על ידו באמצעות התעלמות או שהמשחק יסתיים בפתאומיות כתוצאה מהתקפי זעם מפחידים. מובן למה ילד לא ירצה להמשיך ולנסות להתחבר עם אוטיסט אשר רק מתעלם ממנו או מתנהג כלפיו בכעס, אך ישנם מיומנויות פשוטות שאפשר ללמד את ילדינו שיאפשרו להם להעסיק את אחיהם במשחקים. מיומנויות אלה כוללות וידוא שאחיהם האוטיסט מקשיב להם, לתת הוראות פשוטות וקצרות ולשבח התנהגות טובה.
להיות "אח של אוטיסט" לא מסתיים בילדות, זהו קשר לחיים אשר מתפתחת במהלך השנים. הדאגות משתנות עם הגיל – כבוגר צעיר השאלות קשורות יותר לרצון להביא ילדים והדאגה אם יש איזשהו מרכיב גנטי לאוטיזם של אחיהם. במקרים מסוימים, הם עלולים להרגיש תחושת אחריות על אחיהם האוטיסט וזה מקשה עליהם לעזוב את הבית ולהתחיל חיים עצמאיים. כהורים, חשוב לכם לדבר עם ילדכם ולהסביר להם על הציפיות מהם לטיפול עתידי, בנוסף להרגיע אותם שזה לגיטימי שיפתחו לעצמם חיים עצמאיים כבוגרים.
השאלה על תפקידו של האח הבוגר נהיית הכי חשובה כאשר ההורים מזדקנים ומתחילים לצפות את הנקודה שבה לא יהיה להם את הכח להמשיך ולטפל בילדם האוטיסט. אם הילד האוטיסט עדיין לא יצא מהבית, זה הזמן להעביר אותו לבית מיוחד לאוטיסטים. ההורים והילדים הבוגרים צריכים לשבת ביחד לדון בשאלה מי ייקח על עצמו את האפוטרופסות על הילד האוטיסט כאשר ההורים ימותו. למרות שזוהי שיחה לא נעימה, חשוב שילדכם הבוגרים יבינו את התוכניות הכלכליות שהכנתם ואת ציפיותיכם מהם.
קבוצות תמיכה:
הבעיה הנפוצה ביותר אצל אחים של ילדים אוטיסטים הינה ההרגשה של בידוד. הדרך האידיאלית להתמודד עם בעיה זו היא לעזור לאחים אלה להקשר עם אנשים אחרים במצבם (אחים של אוטיסטים) ע"י קבוצות תמיכה. קבוצות אלה מספקות מידע מגוון על להיות אח של אוטיסט הכולל רשימות קריאה לילדים ומבוגרים, מידע על פגישות של קבוצות תמיכה אזוריות או משאבים ברשת (אינטרנט). יש אפשרות להתכתב עם אנשים אחרים הנמצאים באותו מצב מכל העולם דרך האינטרנט, ואפשרות נוספת היא ייעוץ אישי.
המשפחה הנרחבת יכולה לעזור בכך שיהיו מבינים ויקבלו את המצב. אפשר לבקש שיתחשבו ויהיו רגישים לצרכים המיוחדים של ילדכם – ייתכן שילדכם לא ירצה לאכול את כל מה שבצלחתו או יזדקק לזמן לבד לאחר שבילה זמן מה בקרב קבוצה של אנשים, שבני המשפחה הנרחבת לא ימתחו ביקורת או ילעגו לו על כך.
מקורות למתחים:
בני משפחה הקרובים לילדכם עלולים לחוש בלחצים דומים לאלה שחווים ההורים והאחים של האוטיסט – סבים יכולים להרגיש צער על אובדן הנכד ה"טיפוסי" שציפו לו, למשל. בנוסף, סבים לרוב מודאגים בגלל המתחים והמצבים הקשים שילדיהם חווים כהורים לילד אוטיסט. הרבה קרובי משפחה רוצים לעזור אך נתקלים בשני מכשולים:
1.לרובם אין את ההדרכה בניהול התנהגות שדרושה להתמודדות עם התקפי התנהגות מוזרים. הם עלולים להציע עצות המסתמכות על ניסיון אישי, אך אלו עלולות להיות לא מוצלחות עבור ילדים אוטיסטים, דבר שעלול לגרום לתסכול אצל ההורים שרואים במשפחתם חוסר הבנה למצבם.
2.חלק מבני המשפחה אינם מסוגלים להתמודד פיזית עם התנהגות של אוטיסט, במיוחד אם אינם רואים את הילד לעיתים קרובות, הם רק רוצים לשחק עם הילד ולפנק אותו.
דרך הבנה, ניסיון וקבלה הרבה אנשים לומדים להקשר עם הילד, להבין את השוני שלו, לשבח את היכולות וכישרונות של הילד ולהגיע לתובנה על המצב המיוחד הכרוך בלהיות הורה לילד אוטיסט ולגלות שגם ילד אוטיסט, מאוד קל לאהוב ולפנק כמו כל ילד אחר במשפחה.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.