התאכזרות הופכת להרגל - מידע מפורט אודות התאכזרות הופכת להרגל
Emama

התאכזרות הופכת להרגל

בנות נהיות יותר ויותר אכזריות עם הזמן. האכזריות הרגשית – משתלטנות והתעללות מילולית ועד להחרמות ואיומים פיזיים – מופיעה בגיל של בית בפר יסודי. הדרך שבה אתם כהורים יכולים לעזור היא להיות מודעים לכל העובדות: איך בנות מתעללות אחת בשנייה, מהן התוצאות האפשריות של התעללות כזו – איך זה עלול להשפיע על ילדינו, למה בנות מתעללות ומה אתם יכולים לעשות.

הדרך של בנות להתעלל אחת בשנייה – יותר מדי מהבנות שלנו יכולות להחזיק בכל אחד מהכינויים הבאים: אכזרית, רעה, ערמומית ובוגדת. פסיכולוגים קוראים להתנהגות פוגעת זו "תוקפנות של יחסים" מכיוון שהמטרה היא להרוס את מעמדו החברתי או את המוניטין של הקורבן ע"י הפעלת מניפולציות על הדרך שבה אחרים רואים את הילדה. לעומת בנים בריונים אשר דוחפים או מרביצים לקורבן שלהם, בנות הן יותר נסתרות – מבודדות או מרחיקות את הקורבן, מפיצות שמועות זדוניות, מפרסמות שקרים באינטרנט או יוצרות מצבים שהם יוכלו להשפיל את הקורבן בפומבי.

התאכזרות יכולה להפוך להרגל – סימנים של בריונות יכולים להתחיל להופיע כבר בגיל 4, אך אצל בנות זה בולט ביותר בסביבות כיתה ג', ומתעצם במהלך שנות בית הספר היסודי. פעם היו רואים התנהגות כזו כתעודת מעבר לחבורה, אך התאכזרות יכולה להפוך להרגל מסוכן. בנות נהיות יותר ויותר תוקפניות פיזית עם השנים. אך לא רק כאב פיזי הוא הבעיה – לגלוגים ורכילויות מרושעות גורמים לטראומות. על פי מחקרים, התעללות רגשית קשורה להערכה עצמית נמוכה, עצב עמוק, דאגנות מוגברת, פחד מאנשים אחרים, כעס, הפרעות אכילה, ריחוק חברתי ובדידות. בנוסף, התעללות רגשית משפיעה על ביצועים אקדמיים ומגבירה את הסיכוי לדיכאון, ובמקרים קיצוניים להתאבדות. אסור להעביר איומים ותוקפנות בקלילות – הסיכונים שהתנהגות זו מהווה לילדינו רבים ועצומים מדי.

למה בנות מתאכזרות – יכולים להיות הרבה גורמים לבריונות. כאשר ילדה מתאכזרת, לעיתים זה מתוך קנאה או חוסר ביטחון. הרבה בנות אכזריות פשוט נטולות יכולת לחוש מה נכון ומה לא – הן לא חשות כל אמפתיה (הזדהות רגשית) לקורבן שלהן. לבסוף, כל הילדים מחכים את מה שהם רואים במדיה ובהתנהגותם של המבוגרים הקרובים אליהם – לבנות אכזריות לעיתים יש אמהות אכזריות אף יותר.

בריונות אצל בנות לא תמיד בולטת וברורה לעין – בדרך כלל יש מעט מאוד, אם בכלל, סימנים פיזיים והרבה בנות מסתייגות מלהלשין על בריונית. אתם צריכים להכיר את הבת שלכם. חפשו תבנית של קשרים של "לעיתים" – שבוע אחד מישהי היא חברה ואז פתאום "שונאת" את בתכם יום אחרי. אם לבתכם יש שינוי ניכר במצב רוח שלה – עצבנית, בודדה או בדיכאון – יתכן שהיא קורבן של בריונות. בנות אשר לעיתים נדירות מדברות על חברות ולא מקבלות הזמנות, יתכן שהן מורחקות בכוונה. האם בתכם פתאום לא מעונינת בבית ספר או בפעילויות שפעם נהנתה מהן? כל אלה סימנים קלאסיים.

מה אתם ההורים יכולים לעשות – קחו את הנושא ברצינות והרגיעו את בתכם בכך שתגידו לה שתמצאו פתרון להגן עליה. שאלו שאלות מכוונות בסגנון של "מה קרה?", "מי עשה לך את זה?", "איפה היית?" ו-"האם זה כבר קרה בעבר?". תעודדו אותה להשתתף בפעילויות שהיא יכולה ליהנות מהן ולהצטיין בהן. לבסוף, דברו עם הורים אחרים – בררו אם בריונות זה דבר נפוץ ותדונו בחששות שלכם עם המורים.

איך לדבר לבריונית

הרבה פעמים אומרים לבנות פשוט להתעלם מהבריונית. ואכן, לעיתים התעלמות עובדת, אך פעמים אחרות זה לא, וההתאכזרות ממשיכה. דברים חשובים לזכור כאשר מנסים את שיטת ההתעלמות:

  • אם שיטת זו תעבוד, היא תעבוד מהר. אך אם ניסיתן להתעלם וההתאכזרות ממשיכה יותר מכמה ימים, רוב הסיכויים שזה לא יעבוד וצריך תוכנית פעולה חדשה.
  • זכרי שכאשר את מתעלמת מבריונית, עשי כמיטב יכולתך להראות משועממת או כועסת, לא פוחדת ובעיקר לא פגועה. הבריונית מנסה להכאיב לך, אל תראי לה שהיא מצליחה בכך.
  • האם את חושבת על הבריונות כל הזמן? אם ההתעלמות מכך משפיעה על האושר שלך רוב הזמן, גורמת לך להרגיש עצובה או מודאגת – זה לא שווה את זה. זכרי שאת לא עושה שום דבר שהוא לא בסדר, זה לגיטימי לחלוטין שתגני על עצמך ותעמדי על שלך.

התעלמות היא שיטה אחת, אך יש טקטיקות אחרות שאפשר לנסות: תשובות סתמיות ומשועממות המפגינות חוסר עניין וחוסר תשומת לב. תשובות מצחיקות – תשובות אלו מעבירות את מסר שאי אפשר לפגוע בך.

חשוב לזכור

המוטו שלך הוא משפט חיובי אשר מזכיר לך מי את וכאשר את חוזרת על המוטו שלך לעצמך, רגשות שליליות מתמוגגות. לא משנה מה אחרים אומרים עלייך, את יודעת בדיוק מי את ומה את שווה. השתמשי בחפצים סמליים כמזכרות למוטו שלך ברגעים שאת הכי צריכה אותו:

  • הכיני צמיד או מחזיק מפתחות מחרוזים שעליו רשומות האות הראשונה של כל מילה במוטו שלך. למשל, אם המוטו שלך הוא "אני חזקה, חכמה ומדהימה" האותיות שיופיעו לך על הצמיד יהיו "אחחומ". ענדי את הצמיד או שימי אותו בכיס – בכל פעם שאת מרגישה גל של עצב כתוצאה מהתאכזרות של מישהי, חשבי על המוטו שלך וגעי בחרוזים כדי להעניק לעצמך כח וביטחון.
  • כתבי את ראשי התיבות של המוטו שלך על הכריכה של המחברת שלך, על גלויה שאת תולה בארונית שלך או על פיסת נייר שאת שמה בכיס.

בכל פעם שאת מרגישה עצובה, הזכירי לעצמך את המוטו שלך, חזרי עליו בלב שוב ושוב – זכרי שאת חזקה, חכמה ומדהימה!

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.