התפתחות - מידע מפורט אודות התפתחות
Emama

התפתחות

השינויים שתראי בתינוק שלך בשנה הראשונה לחייו ידהימו וילהיבו אותך. הוא מתפתח מהר: בשבוע השני את כבר תראי שהוא שם לב לפנים שלך ובשישה שבועות הוא כבר יתחיל לזהות אותך ואולי אפילו לחייך אלייך, תתחילי לשמוע אותו משתמש בבכי שונה לרעב ולעייפות. כשהוא יגיע ל-6-8 שבועות, הוא יתחיל להשמיע קולות וצלילים כדי למשוך את תשומת ליבך, בגיל 3 חודשים הוא כבר יכול להרים את ראשו לבד כאשר שוכב על בטנו ואולי יתחיל להושיט ידיים כדי לתפוס צעצועים צבעוניים שתשימי בקרבתו, הוא יתחיל להתהפך ולשים כל דבר שהוא מצליח לתפוס לפיו. בשישה חודשים הוא כבר יתחיל לזחול, לשבת לבד ועד גיל 9 חודשים יצליח כבר להרים את עצמו ולעמוד כאשר הוא נשען על משהו. הוא יתחיל להשמיע קולות שחוזרים על עצמם בנוסף לחיקוי קולות שאת עושה. עד גיל שנה יתכן שכבר תראי אותו עומד לבד בלי לתפוס בשום דבר ומתחיל ללכת (אם הוא לא הולך עד גיל שנה וחצי יש לצור קשר עם רופא), לנפנף שלום ואולי אפילו להגיד "אבא" ולמלמל הרבה.

התפתחות פיזית

דרך אחת לבדוק את התפתחותו של תינוקך היא דרך הגובה והמשקל שלו. שקילות תדירות אצל רופא ייתן לך הערכה טובה על התפתחות ילדך ואמנם קצב העלאה במשקל משתנה בין תינוקות, את תראי את ההעלאה הכי גדולה ב-6-9 חודשים הראשונים.

רופאים משתמשים בתרשים גדילה כדי להעריך ולשמור על מעקב אחר הגדילה הפיזית של תינוקך. בכל ביקורת אצל הרופא, הוא או האחות ימדדו את אורכו של תינוקך, ישקלו אותו וימדדו את היקף ראשו – את מדידות אלו משווים לתרשים של ממוצעים ארציים של תינוקות באותו גיל ומין כדי לקבוע באיזה אחוזון תינוקך נמצא. (אם תינוקך נולד 4 שבועות לפני הזמן אז ישוו את מדידותיו לתרשים של תינוקות בגיל 4 שבועות פחות מגילו של תינוקך.) תרשימים אלו הינם רק הדרכה העוזרת לרופא לעקוב אחר גדילתו של תינוקך, החשוב הוא שעקומת הגדילה שלו מתקדמת – גדל מספיק בין פעם לפעם. הרופא יעקוב גם אחר משקלו כדי לוודא שאינו מוגזם ביחס לגובהו, דבר שעלול להצביע על בעיות משקל בעתיד. התרשימים החדשים מתייחסים גם לתינוקות היונקים וגם לתינוקות שאוכלים פורמולה.

הרופא מודד שלושה דברים:

  • משקל – לאחר שתפשיטי את תינוקך לגמרי הרופא ישים אותו על משקל. המשקל נמדד לרוב בק"ג כאשר רושמים את המשקל עם 2 ספרות אחרי הנקודה.
  • אורך – כאשר תינוקך שוכבת הרופא ימדוד את אורכו מהלמעלה של ראשו ועד לתחתית עקבו.
  • היקף הראש – הרופא משתמש בסרט מדידה גמיש באזור שבו הראש הכי רחב (בדיוק מעל הגבות והאוזניים ומאחורי הראש באזור שבו הראש מתעגל באופן בולט מהצוואר).

קצב גדילת המח של התינוק משוקף בגודל הראש שלו כך שאם המח שלו לא גדל מספיק ומתפתח בצורה תקינה, ייתכן שהיקף הראש שלו לא גדל כפי שאמור. מצד שני, אם היקף ראשו של התינוק גדל מהר מדי זה עלול להיות סימן לבעיה כגון הידרוצפלוס (מימת הראש – הצטברות נוזלים במח). ראשם של תינוקות אינם פרופורציוניים לגודל גופם, כך שאין צורך לדאגה אם ראשו של תינוקך נראה לך גדול.

מה ניתן ללמוד בתרשים הגדילה?

תרשים הגדילה נותן לך הערכה כללית של ההתפתחות הפיזית של תינוקך. ע"י השוואת המדידות של התינוק לממוצעים ארציים של תינוקות בגילו ומאותו מין ולמדידות קודמות שלו עצמו, הרופא יכול להעריך אם התינוק גדל ומתפתח בצורה תקינה. אין סיבה להיתפס יותר מדי לאחוזון שבו תינוקך נמצא לפי התרשים, העיקר הוא שתינוקך גדל בקצב הנכון.

לעזור להתפתחות התינוק

תינוקך לא צריך להיות בשיעור התעלמות מיוחד כדי שגופו ויכולותיו המוטוריות (תנועתיות) יתפתחו. תינוקות עושים מספיק כושר גם ככה עם כל מה שהם עושים כל היום (זחילה, הליכה, משחק), אך שיעורים כאלה כן מפיקים תועלות מסוימות – הם מלמדים את ההורה על דרכים שונות לתקשר עם התינוק ומלמדים על היכולות הפיזיות שלו בשלב התפתחותי מסוים. שיעורים כאלה יכולים לעזור להורה להתחבר לתינוק ובנוסף לפגוש ולדבר עם הורים אחרים. לבסוף, אם לתינוק יש בעיה פיזית או שקשורה למערכת העצבים, שיעורים אלה ותרפיה פיזית יכולים לעזור משמעותית להתפתחותו.

הדעות חלוקות בעניין שהתעמלות מגבירה את התפתחותו של התינוק. התפתחות מושפעת מגורמים רבים: גיל התינוק, שלב בגרות התינוק, המזג של התינוק, רגישות לגירוים, תגובות, יכולת הסתגלות למצבים וחוויות חדשות, צורך לשינה ומנוחה וסוג הגירוי שהתינוק מקבל מהסביבה. למשל, תינוק בן חודש שאוהב שמחזיקים אותו על הידיים יכול להגיב טוב להורה ששר לו בשקט בזמן שהוא בוחן את הסביבה, לעומתו תינוק אחר יעדיף משחק יותר רעשני.

כאשר מדובר בהתפתחות מוטורית, אין צורך בתרגילי התעלמות מיוחדים. התינוק יתפתח לפי תבנית די צפויה: קודם התינוק יפתח יכולת שליטה על הראש והצוואר, אחר כך על פלג הגוף העליון ואז על פלג הגוף התחתון. בהתחלה, יתכן והתינוק שלך ייהנה לדחוף ברגליו ולקפץ בזמן שאת מחזיקה אותו, מאוחר יותר, כאשר פלג הגוף התחתון שלו מתחזק והוא מוכן להתחיל ללמוד ללכת, הוא יוכל לעמוד. עד אז, אין צורך למהר לשום מקום. כל עוד יש לתינוק מספיק מרחב לנוע בו (לא נמצא בתוך הלול או בכיסא של האוטו כל היום) כל שלבי ההתפתחות יבואו בטבעיות.

דבר אחד בטוח – תינוקות מפיקים המון מאינטראקציה עם מבוגרים הרגישים ומבינים מה התינוק אוהב ומה הוא לא אוהב. ככל שהתינוק שלך גדל, את תוכלי לזהות את האותות שלו ותדעי מתי הוא נהינה. את צריכה לעקוב אחר האותות הללו, אם את מדברת איתו והוא מקשיב לך בתשומת לב, תמשיכי לדבר. אם הוא אוהב שמקפיצים אותו, תמשיכי להקפיץ. אם הוא אוהב לשבת בשקט, תתני לו. תיהני לשחק עם התינוק שלך ומהקשר הפורח שיש לך איתו.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.