התפתחות כיתה יא' – האתגרים - מידע מפורט אודות התפתחות כיתה יא' – האתגרים
Emama

התפתחות כיתה יא' – האתגרים

ילדכם הגיעו לגיל שבו הם מרגישים חופשיים יותר להתנסות בחברויות עם בני המין השני, הם יבלו יותר זמן בקבוצות חברתיות מעורבות וירגישו יותר בנוח עם גופם אשר בשלב זה כמעט וסיים את התפתחותו. בשלב זה של חייהם תעמדו איתם מול אתגרים קשים ועליכם כהורים להיות חזקים ולעמוד לצדם כדי לעזור להם להתגבר עליהם.

שינויים פיזיים

השנה היא ההתחלה של סוף השינויים הפיזיים הדרמטיים – גם אם הוא התפתח באיחור, כעת הוא ודאי השלים פערים עם חבריו. אחרת, גופו של ילדכם כנראה כבר מפותח כמעט לגמרי – מבחינה טכנית כמובן. אם תסתכלו על תמונות שלכם כאשר הייתם בגיל של ילדכם עכשיו, אתם ודאי לא נראים בוגרים כמו שנראיתם כאשר הגעתם לגיל 25. אך אף על פי כן, ההתפתחות היסודית הסתיימה.

יתכן שילדכם עדיין נוטה להתפרצויות של אקנה (פצעי בגרות), אם אלה ממשיכים לצוץ וודאו שיראה רופא עור. אין סיבה לכך שילדכם יסבול מפצי בגרות כאשר ישנן הרבה תרופות אפשריות לטיפול בבעיה.

אתגרים

חלק מהאתגרים שאתם ובני הנוער שלכם עלולים להיתקל בהם כוללים:

סמים – אם ילדכם עבר מהתנסות בסמים מדי פעם לשימוש או התמכרות בסמים, אז הסיבות שלו לכך כנראה אינן מכיוון שזה כיף או בגלל לחץ חברתי. אלא, בני נוער אשר מכורים לסמים בדרך כלל רק מנסים ליצור רגשות חיוביים כדי לחסום בעיות רגשיות. בני נוער מאוד דומים למבוגרים באופן הזה – הם משתכרים או משתמשים בסמים על מנת לברוח ממה שמטריד אותם.

יחסי מין – כעת הסיכויים שילדכם מקיים יחסי מין גבוהים אף יותר. אחת התגובות הנפוצות יותר של הורים בימינו, אשר אינה עוזרת במיוחד, היא "אם אתה מקיים יחסי מין, אני לא רוצה לדעת מזה". אמנם יתכן שתגובה זו נשמעת הגיונית – היא מאפשרת להם את הפרטיות שלהם אך בשום צורה לא נותנת את הרושם שאתם, כהורים, מרוצים מהעובדה שהם מקיימים יחסי מין – בסופו של דבר, התגובה הזו רק גורמת לריחוק בינו לבנכם ובינו לבין משפחתכם. זה עלול לגרום לתבנית שבה הוא לא מספר לכם דברים שקורים בחיים שלו שהוא מאמין שיגרמו לכם צער או יכעיסו אתכם. משמעות השימוש בדרך זו עם ילדכם היא שאתם מאבדים גם את האפשרות לדבר איתו על אמצעי מניעה או יחסי מין בטוחים – הרבה מהאנשים אשר מקיימים יחסי מין בפעם הראשונה לא משתמשים באמצעי מניעה, ואפילו לאחר שאיבדו את הבתולין, בני נוער לעיתים ממשיכים להשתמש בשיטות של אמצעי מניעה לא מהימנים כגון שפיכה בחוץ.

שעת עוצר – יתכן שתמצאו את עצמכם מתווכחים עם ילדכם רבות על נושא זה. זה רק טבעי מכיוון שהוא מצפה ליהנות מיותר חופשיות מתמיד בעוד שאתם עדיין מתייחסים אליו כאל דייר המציית לחוקים בביתכם.

חוסר שאפתנות אקדמאית – ככל שהעניינים בבית הספר מתחילים להתחמם, יתכן שילדכם ירגיש שהוא כבר לא שייך לדרגים הגבוהים של הצלחה אקדמאית, וכתוצאה מכך הוא יתחיל להתעצל וישקיע פחות. גם אם ילדכם אינו תלמיד מצטיין, עכשיו זה לא הזמן לוותר – עודדו אותו להמשיך להשקיע בלימודים.

איך לעזור

כדי לעזור לילדכם עם שעות הלימודים הארוכות, ספקו לו הפסקות מהנות מהלימודים (משחק של "שבץ-נא", חצי שעה של צפייה בסדרת טלוויזיה קומית ביחד) וחטיפים ממריצי אנרגיה (הרבה פירות ושתייה).

אם בתכם מתחילה לבלות עם בנים אך מתעקשת שהם רק ידידים, הרשו לה ליהנות מהספק. זה נכון שבנים ובנות מבלים יותר זמן אפלטוני זה עם זו בשלב זה של חייהם מאשר שלבים אחרים – לגלוגים וספקולציות (הרהורים) מתמשכים – "חבר שלך בטלפון" - רק יביכו וירגיזו אותה.

כדי להבהיר לילדכם שאתם מעריכים את המרווח האישי שלו, הציעו שהוא וחבר שלו יצבעו את החדר שלו וישתמשו באיזה צבעים שהוא רוצה. הרשו לו להביע את האופי הייחודי שלו ואת היצירתיות שלו באופן הכי לא מזיק (יתכן אף יפה).

שמרו על חוש ההומור שלכם – בני נוער יכולים להיות די מצחיקים אם נותנים להם את האפשרות להיות. על ידי הדגמה אישית של מיומנות בתשובות שנונות ואהבה להתפרצויות של צחוק רם וטוב, אתם תסייעו בשמירה על אווירה קלילה ומהנה בבית.

חיו את הערכים שלכם – אם אתם רוצים שילדכם יקבל את המוסריות שלכם ואת ראיית העולם שלכם, תהיו מוכנים לנהוג לפי מה שאתם מטיפים לו. אתם תרגישו יותר מוצדקים כאשר הם מעבירים הצהרות על הפרות חוקי הבית כגון שקרים או עישון.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.