זוהי שנתו האחרונה של ילדכם בבית הספר התיכון וזהו באמת זמן חשוב עבורו – הוא בטח לא יכול לחכות כבר לצאת משם, להתגייס ולהתחיל את חייו הבוגרים, תסמין הנקרא "בכירות". בינתיים, העניינים בבית שוב רגועים ויותר לחוצים מתמיד – רגועים מכיוון שילדכם מרגיש יותר בנוח עם עצמו ויותר לחוץ מכיוון שאתם מתחילים להבין מה יחסר לכם כאשר הוא יצא מהבית.
בשנה האחרונה של בית הספר התיכון, הרבה מתשומת הלב תושקע בניסיון להגיע לרמה אוניברסיטאית. יתכן כי ילדכם יתחיל לדאוג שלא יצליח לשמור על רמה אקדמאית כאשר יגיע לאוניברסיטה.
המורים יכולים להיות מאוד חשובים לילדכם. זה טבעי שיהיו לו שניים או שלושה מורים שהוא מאוד אוהב, שאותם הוא מעריץ ואלי אפילו מדבר על להיות מורה בעצמו.
ילדים בגיל הזה ודאי יהיו פותרי בעיות יעילים אשר יכולים לחשוב בביקורתיות, באופן אינדיבידואלי ובקבוצות. התהליך המחשבתי שלהם יהיה חד מתמיד – הם רואים את הסיבוכים של חיי היום-יום ואת הסיבות שעומדות מאחורי בעיות פוליטיות, חברתיות וגלובליות אחרות.
רוב בני הנוער בשנה האחרונה שלהם בבית הספר התיכון מעדיפים לבלות את זמנם עם החבר או החברה מאשר לבלות אותו עם קבוצה של חברים, אז אל תהיו מופתעים אם תתחילו לראות הרבה מחבר או חברה מסוימים מהמין השני. תבנית היציאות של ילדכם עם המין השני עדיין יכולה להיות מגוונת – יתכן שהוא יוצא מעט אם בכלל ויתכן שהוא יוצא הרבה אך עם אנשים שונים, או שאולי הוא התאהב בבחורה אחת ואף שוקל ללכת לאותה האוניברסיטה איתה. אל תדאגו, רוב הזוגות הצעירים הללו נעלמים עד שהם מגיעים לאוניברסיטה. אך כאשר מערכת היחסים אכן מסתיימת זה עלול להיות מיגע.
יתכן שילדכם ייצא כל כך הרבה מהבית שאתם תתחילו להרגיש כאילו הוא מתייחס לביתכם כאילו היה בית מלון שבו הוא רק ישן. בעוד שאסור שילדם ינצל אתכם – הוא כבר אמור להיות מסוגל לכבס את הבגדים של עצמו למשל – כנראה שגם יותר חכם לקבל את העובדה שילדכם מתבגר במהירות והופך להיות אדם בוגר ואין לצפות ממנו לבלות הרבה זמן עם המשפחה שלו.
אם עד היום ילדכם לא עשה זאת, כעת זה הזמן שבו הוא יכול להתמודד כבר עם עבודה בחצי משרה. פעילויות נוספות שעלולות לעניין אותו כוללות פעילויות המתקיימות בחוץ כגון קמפינג (מחנאות) או טיולים, לנגן בכלי נגינה כלשהו בקבוצה עם חברים, או להתחיל תחביב אומנותי חדש כגון קדרות או נגרות.
כנראה תתחילו לשים לב לכך שילכדם מתחיל להתמודד עם עולם המבוגרים – המשמעות של עובדה זו עלולה להיות הרבה דברים מלהתנהג בהתנשאות מעליכם ככל שהוא צובר ביטחון ביכולות שלו כמבוגר, ועד לחיפוש אחר עצמאות כלכלית מכם. אך מקרה זה מתרחש פחות ופחות – נראה שזה הפך למשהו מקובל שבני נוער נשארים תלויים כלכלית בהוריהם גם לתוך שנות ה-20 המאוחרות שלהם.
אחד היתרונות בביטחונו הגובר ובעצמאותו של ילדכם הוא היכולת החדשה שלכם לשמוע מידע חדש ומעניין ממנו ומחבריו. הם יוכלו לשתף את המשפחה בסיפורים שלא שמעתם במהלך ארוחת הערב, לספר לכם על אנשים שאינכם מודעים אליהם ובכלליות לפלפל את העניינים. ילדכם כנראה יהיה יותר סובלני לדעות שלכם ואולי אף יתחיל לחזור לערכים שלכם.
אם ילדכם מרגיש שנסחף עם הזרם, לא בטוח במה שהוא רוצה לעשות בחייו הבוגרים, הוא יתחיל את התהליך של "מציאה עצמית" על ידי כך שינסה סגנונות חיים שונים וישקול תחומי קריירה שונים. הוא מתנסה לפני שהוא משקיע את עצמו בתפקיד אחד – תהליך זה בדרך כלל מתרחש בין הגילאים 18 ו-24.
השנה אין שינויים דרמטיים – הוא כנראה התמלא ונראה יותר ויותר כמו הגבר שהוא הופך להיות. השמירה על בריאותו כנראה תהפוך להיות יותר משמעותית עבורו – הראייה שלו לעתיד תגרום לו לרצות לאכול יותר בריא ולהתאמן ולהיות בכושר, לשמור ולטפח את גופו ופחות יתמקד בלהשתלב או בשיגעון חולף.
חלק מהאתגרים שאתם ובני הנוער שלכם עלולים להיתקל בהם כוללים:
מריחואנה (סם המופק מעלים ופרחים מיובשים, גראס) – בערך 20% מבני הנוער בין הגילאים 12 ו-17 התנסו בעישון של גראס. החדשות הטובות הן שזוהי לאו דווקא אבן דרך בתהליך ההתמכרות לסמים קשים יותר והעישון של גראס אינו בשום צורה ממכר פיזית. החדשות הרעות הן שזהו מעשה לא חוקי, בני הנוער עלולים להתמכר לזה מבחינה פסיכולוגית ולהיות תלויים בזה ככל שהשימוש נהיה תדיר יותר, העישון של גראס עלול לגרום לבעיות לב וריאות מאוחר יותר במהלך החיים, וזה יכול לגרום גם לזמן תגובה מואט, בעיות זיכרון ובעיות למידה.
"אונס פגישה" – מכיוון שהקיום של יחסי מין הפך להיות המצב הנתון אצל בני הנוער בגילאים אלו, בתכם עלולה למצוא את עצמה במצבים מסוכנים, אפילו עם אדם שהיא מכירה. משמעות הדבר היא לא שעליכם לדאוג בכל פעם שהיא יוצאת מהבית עם בחור. אך המשמעות היא כן שעליכם לדבר איתה בפירוט רב על מה שעליה לעשות במקרים שבהם היא חשה לחץ (פיזי או אחר) לקיים יחסי מין כאשר איננה רוצה בכך.
דיכאון וחרדה – זה טבעי לחלוטין שילדכם ירגיש מדוכדך מדי פעם או שיתרגש או יהיה מתוח יתר על המידה כתוצאה ממשהו כמו מבחן שמתקרב או הופעה כלשהי. אך כאשר רגשות אלו משתלטות לו על התפקוד הרגיל, אתם יודעים שיש לכם בעיה. הסימפטומים לדיכאון כוללים תשישות, התבודדות חברתית וחוסר תיאבון. הסימפטומים לחרדה כוללים כאבי ראש, כאבי בטן או חזה, תשישות וסחרחורות. אם כל אחד מסימפטומים אלה חוזר ומתמשך, מומלץ לקחת אותו לרופא.
אם ילדכם מודאג שלא יצליח להוציא ציונים טובים מספיק בכדי להתקבל לאוניברסיטה, עזרו לו לארגן פגישות אינפורמטיביות עם צעירים בגילאי ה-20 אשר עוסקים בתחומים שעלולים לעניין את ילדכם. זה יכול להרגיע את ילדכם ולעזור לו להתגבר על כל דאגה שהייתה לו לגבי יכולות ההצלחה שלו בהשגת המטרות אליהן הוא שואף.
שתפו את בן או בת הזוג של ילדכם באירועים משפחתיים, או שלפחות הזמינו אותו או אותה לארוחת ערב. הראו עניין בו/ה, אך אל תגזימו ותכללו אותו/ה בכל דבר שאתם עושים ביחד כמשפחה. כל סימן שעלול לגרום לילדכם לחשוב שאינכם מחבבים את בן או בת הזוג שלהם עלול להתפרש כעוינות.
אם ילדכם אכן מתחיל להסכים את דעות שלכם, או אם אתם שומעים אותו תומך בנקודות המבט שלכם, נסו להימנע מלהגיד "אמרתי לך". זה עלול לפסול את כל התהליך שילדכם עבר לפני שהגיע לצורת החשיבה שלכם וזה יגרום לו להרגיש מטופש ולהיכנס למגננה.
עזרו לילדכם להתחיל להתארגן לצאת מהבית. יתכן שהוא יתחיל להתנהג באכזריות שוב בחודשים שלפני עזיבתו מהבית, אך זכרו שהוא רק עושה זאת כדי להקל על עזיבתו.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.