חיתולים - מידע מפורט אודות חיתולים
Emama

חיתולים

יש הטוענים כי תקופת ה "חיתולים" היא תקופת הטיפול האינטנסיבית והקשה ביותר עבור ההורים, אולם יחד עם זאת מדובר גם באחת התקופות המתוקות ביותר בחיי הילד הרך. תינוקות ופעוטות אשר אינם מסוגלים לשלוט בצרכיהם מצוידים באמצעים חיצוניים העונים לשם חיתולים המאפשרים להם לנוע חופשי במרחב, מבלי שצרכיהם יברחו להם בשגגה על רצפת הסלון.

במאמר הבא, נסביר אודות חיתולים, סוגי חיתולים וכיצד נגמלים מהם.

מהו חיתול?

חיתול הוא מעין פריט לבוש, הנכרך סביב אזור המפשעה של תינוקות או קשישים, אשר אינם מסוגלים לשלוט בצרכיהם ולהתרוקן בצרה עצמאית בבית השימוש. חיתולים, נועדו למנוע את דליפת הפרשות הגוף החוצה וזאת בעצם תכונת הספיגה האדירה שלהם המסוגלת להותיר את התינוק יבש, עד אשר כמות הנוזלים המופרשת גוברת על רמת הספיגה של החיתול, דבר המצריך החלפה של החיתול.

רבותי היסטוריה

מאז ימי קדם, חיפש האדם אחר פתרונות פרקטיים, אשר יסייעו לו להתמודד בקלות רבה יותר עם ההפרשות הבלתי נשלטות של הפעוטים הקטנים. עוד בעת העתיקה, ישנם איזכורים לפריטי לבוש ייחודיים, אשר נהגו לכרוך סביב אזור החלציים של הפעוט על מנת להגן עליו מפני בריחת השתן והצואה, כגון: כריכת עלים מיוחדים סביב אזור המפשעה, כריכת פיסות עור של בעלי חיים סביב אזור החלציים, רצועות של אריג פשתן או צמר ועוד.

אם תהיתם מתי יוצר הטיטול החד פעמי הראשון, היה זה בשנת 1949. החיתול הראשון נקרא "צ'אקס", הומצא ויוצר על יד חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון. לקראת שנות ה – 50 נכנסו שחקניות נוספות לשוק חיתולים האמריקאי, כאשר בשנת 1959 יצאה חברת פרוקט אנד גמבל עם חיתולה הראשון, אשר לימים יקרא "פמפרס" ובשנת 1969 נכנסה המתחרה השלישית – חברת קימברלי קלארק, אשר פיתחה את המותג "חיתולי האגיס".

כיום, חיתולי האגיס ופמפרס הם שני המותגים המתחרים הפופולאריים ביותר בעולם, אולם בעקבות הטרנד הירוק ניתן לראות גם חזרה אל חיתולים רב פעמיים העשויים מבד או מחומרים אורגניים וטבעיים.

אילו סוגי חיתולים קיימים?

באופן כללי, ניתן להבחין בשני סוגים עיקריים של חיתולים המיועדים לפעוטות הנמצאים בשימוש על ידי ההורים והם:

  • חיתולים רב פעמיים – עם טרנד החזרה אל הטבע והדאגה הגוברת לסביבה, יותר ויותר הורים בוחרים לרכוש חיתולים רב פעמיים העשויים מחומרים טבעיים, אורגנים, מתכלים, ללא כימיקלים וללא חומרים מזיקים לעור התינוק. חיתולים רב פעמיים הם למעשה חיתולי בד העשויים מכותנה אורגנית, פלנל או בד מגבת ויש להם גיזרה של חיתולים מודרניים הנסגרים באמצעות תיקתקים או סקוצ'ים. חיתולים אלו מכילים כיסויים האטימים למים המותירים את תינוקך יבש ונקי. כמו כן, ישנם חיתולי בד להם ניתן להשחיל פדים חד פעמיים אורגניים ומתכלים וכך למעשה לשמור על יובש וניקיון התינוק (חשוב לציין כי חיתולים רב פעמיים העשויים בד, כמעט ואינם גורמים לתפרחת חיתולים כיוון שהיא איננה מכילה חומרים רעילים כגון: דיוקסין הגורם לגירוי העור).
  • חיתולים חד פעמיים – לכם ההורים, שמחפשים את הנוחות והיעילות בחיתול אחד, חיתולים חד פעמיים הם התשובההמושלמת עבורכם ואכן, מדובר בסוג של חיתולים הנפוץ מאוד בקרב הורים ברחבי העולם. חיתולים אלו מורכבים מפלסטיק ומעיסת נייר המולבנת באמצעות כלורין המפרישה חומר לוואי רעיל (בכמות מזערית אך עדיין !) הקרוי דיוקסין. חיתולים חד פעמיים, מכילים שכבה אמצעית שבה ישנו חומר הקרוי סודיום פוליאקרילט המסב את הפרשות התינוק לג'ל (מחקרים מצביעים על כך שתינוקות שחותלו באמצעות חיתולים מנייר הינם חשופים לתפרחת חיתולים פי חמש מאשר תינוקות אשר חותלו באמצעות חיתולי בד).

אילו מותגי חיתולים פופולאריים יש?

מותגי חיתולים הפופלאריים ביותר בעולם הם מותגי "פמפרס" ו"האגיס" ואילו מותגי החיתולים הישראליים הנפוצים הם: "טיטולים", "טפנוקים" ו"ליטופים".

איך ומתי מחליפים חיתולים?

ראשית, כדאי לדעת כי תינוקות עושים פיפי כל שעה או שלוש שעות וקקי מספר פעמים ביום. מרבית התינוקות לא יראו סימני אי נוחות, אולם בכדי למנוע בעיות מוטב לבדוק אם החיתול יבש כל כמה שעות על ידי מבחן האצבע. שתן וחיידקי צואה עשויים לגרום לגירויים בעור התינוק המכונים "תפרחת חיתולים" ולכן חשוב מאוד להחליף חיתולים בצורה קבועה (בין 8 ל – 10 פעמים ביום) ולצפות כי אחרי זמני ההאכלה או השתייה תהיו צריכים להחליף חיתול לפעוט.

בכדי להחליף חיתולים בצורה נכונה, עליכם להצטייד באמצעים הבאים: חיתול נקי, משטח החתלה נקי ונוח, מגבונים לחים, פח או שקית אשפה, משחה להרגעת העור ("בייבי פסטה" "דזיטין" "ויטה"), סיכת ביטחון במידה והנכם חובבי ג'אנר חיתולי הבד, בגדים להחלפה וכמובן צעצוע להיסח הדעת.

מהי תפרחת החיתולים

תפרחת חיתולים היא אדמומיות או גירוי המופיע בעור התינוק (באזור קפלי המפשעה ובעכוז) הנוצר עקב מגע העור עם הצואה והשתן שמפריש התינוק. במקרים קשים בהם לא מוגש הטיפול הראוי לתינוק עורו באזור המפשעה והחלציים הופך אדמומי ומגורה עד כדי פציעת העור והופעה של שלפוחיות העלולות להתפתח לדלקת או לפטרת.

מה עושים ? עם הופעתם של סימנים אדמומיים על גבי העור, כגון: עור מבוקע, נקודות אדומות וכו' יש לפעול לפי השלבים הבאים: תחילה יש לבדוק בתדירות קבועה את חיתול התינוק, שנית עליכם להחליף חיתולים בצורה מיידית עם התלכלכותם, כמו כן חשוב להחליף חיתולים טרם השכבת תינוקכם לישון ולנקות היטב את תינוקכם ולייבש את עורו עם כל החלפת חיתולים.

באופן כללי, מומלץ גם להשאיר את עור התינוק חשוף מדי פעם למגע עם האוויר ללא חיתול.

גמילה מחיתולים

כל הורה ותיק יודע כי תהליך הגמילה של הזעטוטים מחיתולים הוא מאבק עיקש ומתיש המתפתח בין ההורה לילד העשוי לגרום לתופעות נלוות כגון: אי שליטה בסוגרים, עצירות, הרטבת לילה ועוד.

אם ברצונכם לפצוח בהליך גמילת חיתולים נכון ויעיל הקפידו לפתח בפעוט תחושה של שליטה בגופו, כבדו את פרטיותו ואפשרו לו מרחב החלטה ובחירה אישית באשר למתי להתרוקן מצרכיו ומתי לאו והדבר הכי חשוב בתהליך גמילת חיתולים הוא כמובן לתגמל כל הישג של הפעוט באשר לעשיית צרכיו בחדר הנוחיות.

כמו כן, אם ברצונכם למנוע מצבים של שילשולים או עצירויות הקפידו על תזונה מתאימה שתרכך את היציאות.

הסוד לגמילה נכונה מחיתולים הוא הקשבה לצורכי הילד. אולם במידה והנכם מתמודדים בעיית עשיית צרכים חמורה, מוטב לפנות ליועץ פסיכולוגי.

לסיכום, אין ספק כי תקופת ההחתלה הינה תקופה קשה אולם בסופה גם הזאטוט שלכם יוכל להלך חופשי ללא חיתולים.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.