טיפול בחרדות אצל ילדים - מידע מפורט אודות טיפול בחרדות אצל ילדים
רוצים לדעת מהי חרדה אצל ילדים, וכיצד יש לטפל בה? הגעתם למקום הנכון.
לא פעם, בתור הורים, נשים לב שילדינו חווים תחושות כמו חששות, פחדים או חרדות, ונרצה לדעת כיצד ניתן לטפל בחרדות אצל ילדינו. הבעיה, שלא תמיד נצליח לפענח האם מדובר בפחד נורמלי, טבעי ובריא, או בהפרעת חרדה שכדאי לטפל בה. אז כיצד נוכל להבדיל בין השניים, ואיך נדע להתאים לילדינו את הטיפול המתאים עבורם? כל התשובות בהמשך.
חרדה היא מצב פסיכופיזיולוגי בו אנו חשים חוסר שקט, לחץ, מתח או דאגה, מפני איומים או סכנות שונות אשר אנו מרגישים חסרי אונים מולם - בין אם מדובר באיום ממשי או דמיוני. כדאי לדעת שחרדה ברמותיה הנמוכות היא מצב טבעי המגיע כתגובה לאירוע או גירוי מלחיץ כלשהו, אך ברמותיה הגבוהות – היא עלולה להתפתח להפרעה נפשית שנקראת הפרעת חרדה.
החרדה, כאמור, באה לידי ביטוי כתחושת אי שקט, מתח נפשי, לחץ פסיכולוגי, או דאגות שלא מרפות.
ההיבטים ההתנהגותיים והפסיכולוגיים המאפיינים את החרדה הם לרוב דפיקות לב מואצות, תחושת יובש בפה, זיעה קרה, קושי לדבר ולהתבטא, חוסר צלילות של התודעה, תחושה המתפרשת כפחד מאיים שלא ניתן לעמוד בפניו, ומחשבות לא נעימות שקשה להפסיקן, ואשר תמיד מוצאות דרך לחדור לרצף המחשבות שלנו, גם אם איננו רוצים בכך.
לתחושת החרדה והפחד, יש תסמינים פיזיולוגיים וגופניים דומים, כאשר ההבדל העיקרי ביניהם הוא בגירוי שיוצר תחושות אלה. הפחד, נוצר עקב גירוי ספציפי ומאיים, ואילו החרדה נוצרת עקב רגשות שליליים מעורפלים, אשר לא תמיד יש קשר בינם לבין גירויים חיצוניים.
הבדל נוסף בין פחד לחרדה קשור לגורם המאיים ולמקומו על ציר הזמן. תחושת פחד מתרחשת לרוב עקב חשיפה לגירוי שנתפס כמאיים באופן מיידי, ואילו חרדה לרוב עולה עקב מחשבה או חשיפה לגורם שנתפס כגורם שיכול לגרום לסכנה עתידית.
הבדל חשוב אחרון בין חרדה לפחד שנדון בו, קשור לכך שפחד מוביל לתגובה ההישרדותית שנקראת הילחם או ברח, אך לא כך במקרה של חרדה. וזאת שכן החרדה נתפסת כסכנה מפני איום שלא ניתן לשלוט עליו או שאין דרך להימנע ממנו. ולכן, החרדה למעשה מובילה לתחושת תסכול וחוסר אונים.
כמו מבוגרים, גם ילדים יכולים לסבול מחרדות, כאשר החרדה הנפוצה ביותר אצל ילדים היא "חרדת בחינות" – שזוהי חרדה לפני מבחנים בבית הספר או במסגרות אחרות. חרדה מסוג זה יכולה להוביל לקושי משמעותי בלימודים, שכן הילד יתקשה להתרכז עקב חרדותיו. לעיתים האבחנה במקרים אלו היא שגויה, והילדים מאובחנים כסובלים מהפרעת קשב וריכוז, למרות שלא כך הדבר בפועל.
בכל מקרה, כדי לבצע טיפול בחרדות אצל ילדים, יש לבצע אבחון מדויק ע"י בדיקת QEEG, אשר מאפשר לאנשי המקצוע להבין את מהות הקושי והחרדה אצל הילד, ולהתאים לו תכנית טיפול ייעודית ומותאמת אישית. במקרים אלו, ההמלצה היא לפנות למכון מקצועי לטיפולים רגשיים ונפשיים, כמו מכון א"מ הדרך, המציע טיפולי נוירופידבק שהם בעלי אחוזי הצלחה גבוהים ביותר.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.