כל יום בחייו של תינוק מלא חוויות חדשות המציפות את מוחו המתפתח, שיגרה שעליו הוא יכול להסתמך זה דבר מאוד מרגיע. אין צורך בלוח זמנים קפדני, דבר כזה רק ילחיץ את התינוק ואותך, בנוסף זה יקשה על ההסתגלות אם תינוקך יחלה או משהו ישבש לך את היום. במקום זה, תנסי פשוט לשמור על הסדר שבו הוא אוכל, משחק וישן כל יום, זה ייתן לו יציבות שתגרום לו להרגיש בטוח.
חשוב לזכור לפנות זמן גם לדברים לא שגרתיים שהוא ייהנה מהם ויעניינו אותו. השגרה היומית של תינוקך יכולה לגלוש גם ללילה, ככל שתתחילי ליצור לו שגרת שינה מוקדם יותר, כך שניכם תזכו ליותר שינה מהר יותר.
הכי חשוב שתלמדי לסמוך על תחושות הבטן שלך, אף אחד לא מכיר את תינוקך טוב ממך ולכן רק את יכולה לדעת מה טוב בשבילו.
תינוקות מוכנים לשגרה בגיל 3 חודשים בערך, לא לפני! אם תנסי להכניס תינוק בן חודש-חודשיים לשגרה של לוח זמנים כלשהו את עלולה רק לפגוע בו. למשל, את עלולה לגרום לתינוקך להיות רעב לזמן ממושך מדי, דבר היכול להשפיע על משקלו ועל ההתפתחות השכלית שלו.
בשלב שבו תתחילי להכניס אותו לשגרה, את כבר יודעת מתי הוא נוטה להתעייף, נהיה רעב או מתמלא מרץ, תבני את השגרה שלך על סמך כל אלה. למשל, אם את יודעת שאחרי ארוחת צהרים הוא מלא מרץ, תעשי סידורים בזמן הזה.
אין שגרה אחת שהיא הנכונה לכל תינוק, הסוד הוא אפשרות החיזוי מכיוון שתינוקות מאושרים יותר כאשר הצרכים שלהם מסופקים בצורה קבועה. הדרך להכניס את תינוקך לשגרה מתחילה בכך שתשימי לב למזג שלו, תתני לו להיות בשליטה, הוא יודע איך להודיע לך כשהוא רעב, עייף, צריך תשומת לב או קצת שקט. אח"כ:
תביני מתי הוא רוצה לישון, לאכול או לשחק ע"י כך שתכתבי הכל ביומן כך תוכלי לרשום מתי הוא מתחיל ליבב שהוא רעב או מתחיל להתעייף, בנוסף לשעות בהן הוא עם הכי הרבה מרץ – בצורה זו תוכלי לצפות את צרכיו ולבנות לוח זמנים לפי זה.
תתחילי עם שגרה אחת שממנה תוכלי להמשיך – אם הוא הולך לישון ב-20:00, שאר היום יתנהל סביב זה: ארוחת ערב בערך ב-18:00, תנומות ב- 14:30 וארוחת צהרים ב- 12:00. לחילופין, אם את צריכה לקחת אותו מוקדם בבוקר לפעוטון, תבני את שגרת היום סביב שעות אלה. חשוב להיות גמישים, כלומר, אם תינוקך רוצה ללכת לישון בשעה קצת יותר מאוחרת מ- 20:00 (לא מומלץ אחרי 21:00), זה בסדר, העיקר להקפיד על כך שהוא ילך לישון באותה שעה כל יום.
תוודאי שבין ארוחות ותנומות את מפנה זמן גם למשחקים. הפעילויות שלו לא צריכות להיות מתוכננות מראש, הוא צריך שיהיה לו מספיק זמן והזדמנויות כל יום כדי לחקור וללמוד בעצמו.
השגרה עצמה יכולה להשתנות בין משפחות ובהתאם להן, מה שחשוב הוא להקפיד על שגרה אחת בשביל התינוק שלך. בכל זאת, רוב ההורים נוטים להשתייך לאחת משלוש אופציות לשגרה:
כל הורה צריך למצוא את האמצע המתאים לו ולצורכי התינוק שלו ולבנות שגרה שתעזור להתפתחות התינוק בצורה היעילה והמיטבית ביותר ובאותו זמן תאפשר להורים לפנות זמן גם לעצמם.
בין השבוע השמיני לשבוע ה-12 לחייו של תינוקך, יתכן והוא יתחיל לישון לפרקי זמן ארוכים יותר (4-6 שעות) במהלך הלילה מכיוון שיהיה צריך לאכול לעיתים רחוקות יותר. מומלץ להתחיל להקפיד על שעות קבועות כל יום שבהן את משכיבה את תינוקך לתנומות במהלך היום וליצור על שגרת שינה קפדנית – עשיית אותם הדברים באותו הסדר כל יום כדי שהוא יבין שהגיע הזמן לישון.
תשכיבי אותו בעריסה כשהוא מנומנם אך ער, כך הוא ילמד להירדם לבד.
תמיד יצוצו דרים שיפרו את שגרת היום ולילה שהצלחת לבנות, אך יש דרך להקטין את הנזקים כדי לחזור לשגרה מהר ככל האפשר:
אי אפשר לתכנן את לוח הזמנים שלנו סביב התינוק כל הזמן, אם את צריכה ללכת לעבודה בבוקר אז תוודאי שכולם קמים בזמן כך שיהיה לך קצת זמן גם להיות איתו לפני שאת יוצאת. אם את מעירה אותו מוקדם יותר אז רוב הסיכויים שגם יהיה מוכן לשינה מוקדם יותר בערב, כך שלא נשאר לך יותר מדי זמן מעבר לארוחת ערב ואמבטיה בין השעה שבה את מגיעה הביתה לשעה שהוא הולך לישון. אך אם הוא עייף מאוד בסוף היום אל תנסי להחזיק אותו ער רק כדי לבלות קצת זמן איתו, עדיף לתכנן יותר זמן לבוקר.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.