ילדים צריכים שיגרה. השגרה עוזרת להם להרגיש שיש להם מעט שליטה על החיים שלהם. מבחינה התפתחותית ילדים לא מבינים את המושג של זמן שעובר ולכן הם מודדים את החיים שלהם על פי סדר האירועים בחייהם. אם לילדכם אין שום תוכנית למהלך היום, הוא עלול להשתעמם, וילדים משועממים מתפרעים. אם תדאגו לשגרה מסוימת במהלך היום, ילדכם יתנהג יפה ויהיה מאושר יותר. אז איך אפשר ליצור שיגרה לילד?
התחילו בסוף היום – תכננו את השגרה לפי שעות הערנות של ילדכם. לאחר שתחליטו באיזו שעה אתם רוצים שילדכם ילך לישון בלילה, ספרו 11-12 שעות שינה. כעת תכננו את שגרת השינה של ילדכם. חשבו כמה זמן אתם משקיעים בשגרת השינה שלו והפחיתו אותן משעות שגרת היום שלו. הדברים שאפשר לכלול בשגרת השינה שלו הינם אמבטיה, צחצוח שיניים, לבישת הפיג'מה, שירים, סיפור, ליטופים ונשיקת לילה טוב.
ישנם דברים קבועים במהלך כל יום שסביבם תוכלו לתכנן את היום של ילדכם. תנומות – אתם ודאי יודעים מתי ילדכם מתעייף וצריך לנוח, אז תקבעו את שעת התנומה שלו לאותה שעה כל יום. אוכל – תכננו באיזו שעה תרצו לאכול ארוחת בוקר, צהרים וערב כל יום.
שעת משחק – מומלץ לתכנן סוגים שונים של משחק כל יום. ישנם 4 תחומים עיקריים שמומלץ להתרכז בהם כאשר מתכננים את המשחק של אותו יום: למידה, יצירתיות, לחקור דברים בחוץ (בגינה, בגן השעשועים וכו') וסתם כיף עם צעצועים בבית.
הדבר החשוב ביותר שעליכם לזכור להכניס לשגרת היום של ילדכם הוא הזמן שלכם איתו. בזמן הזה, אל תענו לטלפונים ואל תתנו לשום דבר להסיח את דעתכם, רק תבלו זמן עם ילדכם.
לפעוטות ההולכים למעון כבר יש איזושהי שגרה בחייהם. הורים שעובדים יכולים להפוך את הבקרים לפשוטים יותר על ידי יצירת שגרת בוקר קבועה. כאשר פעוטות יודעים למה לצפות הם משתפים פעולה ושמחים יותר לעשות את המבוקש מהם. צרו שגרת בוקר מהרגע שבו ילדכם מתעורר. שגרה זו יכולה להיות הכי פשוטה בעולם, כגון להלביש את הילד ולאכול ארוחת בוקר. תכנון כמות הזמן עצמו אינו חשוב כמו הסדר שבו אתם עושים את הדברים כל יום. על ידי כך שתעקבו אחר אותו סדר של אירועים כל יום, ילדכם יבין מה הדבר הבא שצריך לקרות.
את שגרת השינה צריך להתאים לצרכים של המשפחה. אם הבית קצת בבלגאן אחרי שאתם אוספים את ילדכם מהמעון, נסו להתחיל בארוחת ערב ושגרת שינה מסודרות. ילדכם יתחיל לצפות שהדברים יקרו וכך יוכל ללמוד להכין את עצמו לשינה כאשר הוא יודע שזה מגיע אחרי אמבטיה וסיפור. אם ילדכם ילמד לצפות לשעת השינה שלו לאחר אירועים מסוימים, הוא יירדם מהר יותר.
כאמא שנשארת בבית עם הילדים לעיתים קרובות מאוד קשה לבנות שגרה. שגרה כללית יכולה לעזור ליום שלך לעבור חלק יותר ולעזור למנוע את השעמום שרוב ההורים שנשארים בבית מרגישים. צרו שגרת בוקר פשוטה – להתלבש, לאכול ארוחת בוקר, קריאת סיפור ולשחק עם הצעצועים. נסי לעשות סידורים באותה שעה כל יום. הקפידי לצאת מהבית לפחות פעם אחת ביום, אפילו אם סתם כדי ללכת למכולת או לפארק הקרוב. היציאה מהבית תהיה שינוי אווירה והפוגה מסוימת במהלך היום גם לך וגם לילדך.
שגרת השינה היא אחת החשובות של היום – נסי להשכיב את ילדך לישון באותה השעה כל יום ועקבי אחר אותו סדר של אירועים לפני השינה.
השגרה מספקת מבנה ליום שלהם ועוזרת להפחית התפרצויות זעם ורגזנות הנובעים משעות שינה ואכילה לא סדירות. שגרת היום עוזרת גם לכם, ההורים, גם אם שניכם עובדים וגם אם אחד מכם נשאר בבית. היעילות של שגרת יום אינה דווקא באיזו שעה אתם עושים משהו, אלא שאתם מקפידים לעשות את אותו הדבר כל יום באותה שעה.
מאוד חשוב שילדים קטנים ישנו מספיק. הרבה פעוטות צריכים עד כ-12 שעות שינה בלילה ועוד תנומה של שעתיים בצהרים. השעה שבה ילדכם ילך לישון יסתמך ברמה מסוימת על לוח הזמנים של המשפחה – יש משפחות שיתאים להם להשכיב את הפעוט לישון בשבע בערב ויש משפחות שלהן זה מוקדם מדי. העיקר הוא להקפיד על כך שילך לישון באותה שעה כל ערב וינוח באותה שעה כל יום בצהרים. הגוף של ילדכם מתכוונן לשעות האלה, גם אם הוא מתנהג כאילו אינו רוצה לישון. חוסר שינה גורם לילדים להיות עצבניים.
גם שגרת אוכל קבועה היא דבר מאוד חשוב לפעוטות. גופו של ילדכם מתרגל לאכול באותן שעות כל יום. מצב רוחו של ילדכם ישתפר אם הוא יאכל בשעות קבועות.
קביעת שגרה עוזרת לכם כהורים לא לשכוח לעשות את כל המטלות שלכם, בבית ועם ילדכם. אם עדיין לא הכנסתם את ילדכם לשגרה יומית, התחילו לאט. הדבר שהכי קל להם להתכוונן אליו הן שעות ארוחות קבועות. קביעת שעות שינה חדשות עלולה להיות מטלה קשה יותר. אם אתם משנים את שעות השינה של ילדכם, עשו שינויים קטנים של 10 דקות ביום עד שתגיעו איתם לשעה הרצויה. וודאו שילדכם מתעורר באותה שעה כל בוקר – זה יעזור להם להתרגל לשעות קבועות של תנומה ושינת לילה.
התחשבו בצרכים שלכם כהורים ובצרכים של ילדכם, ותכננו את היום שלכם בהתאם:
1.עשו רשימה – מהם המטלות שעליכם כהורים להספיק ביום נתון או בשבוע: עבודה, קניות של אוכל, כביסה, בישולים וזמן חופשי. מהם הדרים שילדכם צריך: אוכל, שינה, אמבטיה וזמן לשחק.
2.תתעוררו לפני ילדכם – אמנם תוותרו על זמן שינה יקר, אך תחסכו לעצמכם את הלחץ הנובע מלנסות לשעשע ולהשגיח על פעוט בזמן שאתם מנסים להתקלח ולהתארגן.
3.צרו שגרת בוקר – העירו את ילדכם והחליפו לו חיתול או קחו אותו לשירותים. עזרו לו להתלבש. תאכלו ארוחת בוקר ביחד. ארוחות הבוקר יהפכו לזמן איכות מיוחד שתבלו עם ילדכם כל בוקר לפני שתתחילו את היום.
4.תאפשר לילדכם מעט זמן חופשי – אם את נשארת איתו בבית, הוא יזדקק למעט זמן עם עצמו אחרי שבילה את תחילת הבוקר שלו איתך. כדי לעודד התפתחות של משחק עצמאי, תתני לילד כמה צעצועים איתם ישחק בזמן שאת נחה מעט.
5.תשחקי עם ילדך – פעוטות עוברים ממצב של משחק עצמאי למצב שבו הם רוצים לשחק איתך לעיתים תכופות. תהיי זמינה לשחק איתו לפחות שעה כל בוקר.
6.תכנני פעילות כל יום – תכנון זמן שבו ילדך ישחק בצעצועים ספציפיים או צבעים יעודד למידה ויצירתיות. השקיעו בפרויקט אומנותי, לכו לפארק, תשחקו בגינה, תבשלו משהו ביחד ועוד.
7.צרו שגרת צהרים ותנומה – תנסי להקפיד על ארוחת צהרים באותה שעה כל יום, ואחרי הארוחה תכנני זמן שקט שבו את מקריאה לו סיפור או שאתם שרים ביחד לפני התנומה שלו. ילדך ילמד לצפות לסדר זה של האירועים כל יום.
8.אכלו חטיף אחרי התנומה – ילדך ידע למה לצפות אחרי התנומה ויחכה בהתרגשות לתענוג. בנוסף, החטיף אחר הצהרים ירגיע אותו עד ארוחת הערב.
9.תשחקו – פעוטות לומדים ממשחק, לכן תכנני פעילות או תתני לו צעצועים שאיתם ישחק והחליפי אותם כאשר הוא משתעמם.
10.תכנני ארוחת ערב באותה שעה כל ערב – תארגני פעילות שילדך יכול ליהנות ממנה עצמאית או שתתני לו לעזור לך במטבח.
11.התחילו את שגרת השינה שלו אחרי ארוחת ערב – שחקו בחדר לפני האמבטיה, אחרי האמבטיה עזרי לו ללבוש את הפיג'מה שלו, תקראו ביחד ספר, תשירו שירים, חיבוקים וליטופים ולילה טוב. אם תקפידו על שגרת שינה קבועה, ילדך ידע שהזמן לישון מתקרב.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.