לגדל ילדים בריאים מינית - מידע מפורט אודות לגדל ילדים בריאים מינית
הגידול של ילדים בריאים מינית לא כרוך בשיחה אחת רצינית כאשר הם מגיעים לגיל העשרה, אלא תפקידכם כמחנכים לגבי מין מתחיל כאשר ילדכם עדיין צעירים מאוד – איך אתם נוגעים בתינוק שלכם, איך אתם משחקים איתו, מדברים אליו, אפילו הבגדים שאתם בוחרים בשבילו מלמדים אותו מעט על מה מצופה ממנו כבן או כבת.
כאשר ילדכם מגיע לגיל שנתיים, אתם יכולים ללמד אותו את השמות האמיתיים לחלקי הגוף. בגיל 3 או 4 שנים, הרבה ילדים מפגינים עניין במיניות – הם נוגעים באברי המין שלהם, הם משחקים רופא עם הילדים של השכן והם שואלים את הוריהם מאיפה באים ילדים. בערך בגיל 8, אתם יכולים להתחיל להכין את ילדכם לשינויים העתידיים להתרחש כאשר יגיעו להתבגרות המינית, ולוודא שהוא מבין את העובדות הבסיסיות על יחסי מין והבאת ילדים. תצטרכו גם לעזור להם למצוא את ההגיון בכל המסרים על מין שהם רואים במדיה – סרטים, ספרים, טלוויזיה, מוזיקה ופרסומות.
בגיל בית הספר המאוחר והתיכון המוקדם, ילדים צריכים עזרה להתמודד עם לחץ חברתי, דימוי עצמי ורגשות מיניות. במהלך שנות העשרה שלהם, ילדכם צריכים את הדרכתכם בקבלת החלטות על מערכות יחסים, איך להעביר גבולות מיניות ולהגן על עצמם ממצבים לא בטוחים.
הדבר החשוב ביותר שתוכלו לעשות הוא לשתף את ילדכם בערכים המשפחתיים שלכם. ילדים לומדים הרבה מהעובדות שהם צריכים לדעת בשיעורי בריאות או ביולוגיה בבית הספר או מפרים, אך רק אתם יכולים להעביר את הערכים של המשפחה שלכם בנוגע למגוון רחב של נושאים במיניות – כגון תפקידי הגבר והאישה, העדפה מינית, הינזרות, תפקיד במשפחה, דימוי עצמי ומערכות יחסים.
המפתח בהעברת הערכים המשפחתיים בהצלחה הוא למצוא את הזדמנויות הלימוד – למשל, בזמן שאתם רוחצים את הפעוט או מחליפים לו חיתול, תוכלו ללמד אותו את שמותם האמיתיים של חלקי הגוף. או לחילופין, אתם רואים טלוויזיה עם ילדכם בן ה-8 וזוג בתוכנית נכנסים לחדר השינה – אתם יכולים לדבר על הערכים שלכם לגבי אינטימיות ומערכות יחסים. בכך שאתם מנצלים את ההזדמנויות הללו ללמד את ילדכם על הערכים שלכם, אתם נותנים להם קצת מידע כל פעם ומבהירים להם שאתם משפחה שמדברת על מיניות.
לא תמיד קל להורים לדבר עם ילדיהם על מיניות, אך ישנה דרך אשר יכולה לעזור לכל הצדדים להרגיש יותר נוח והיא מוצלחת בכל הגילאים:
שיטה זו עובדת אפילו עם בני נוער – למשל, אם אתם נוסעים באוטו ואתם שומעים הערה שנונה על אוננות בתוכנית אירוח ברדיו, תוכלו להגיד "מה אתה שמעת על אוננות?" או "האם מדברים על אוננות בשיעור בריאות בבית ספר? מה הם אומרים על זה?" הקשיבו בשקט, ותקנו מידע מוטעה. ואז באופן ענייני אמרו את עמדתכם בנושא, למשל, "לדעתי זוהי דרך טובה לבני נוער להתמודד עם הרגשות המיניות שלהם."
ילדים בגן משחקים רופא, מתפשטים מול ילדים אחרים ומסתכלים אחד לשני על אברי המין – אלה התנהגויות נפוצות בגיל זה. זה קורה בין בנים לבנות, בנים לבנים, בנות לבנות ובין אחים – וזה לא אומר כלום לגבי ההעדפה המינית של הילד בעתיד.
ילדים בגילאים אלו מאוד סקרנים לגבי גוף האדם – של עצמם ושל אנשים אחרים. הם מנסים על עצמם תפקידים והתנהגויות שונות. ייתכן שהם יחכו מבוגרים וישחקו רופא או אבא-אמא. השילוב הזה של סקרנות ומשחק תפקידים לעיתים מוביל למשחקי מין ילדותיים – זה עלול להוביל לנגיעה, וילדים מגלים שנגיעה מהסוג הזה היא נעימה. במילים אחרות, משחקים אלו הם צפויים ותמימים.
מה תעשו אם תכנסו לחדר ותראו את ילדכם משחק כך עם ילד או ילדה אחרים? ראשית, תנשמו עמוק – ילדכם אינו מקיים יחסי מין עם הילדה של השכנים, רוב הסיכויים שהוא סתם סקרן לדעת במה הגוף שלו שונה משלה ולהפך. הרשו לערכים שלכם להוביל אתכם לתגובה המתאימה והרגועה. יש הורים שמתעלמים ממשחק מסוג זה, פשוט סוגרים את הדלת ויודעים שזהו שלב שיעבור. ויש הורים שמרגישים לא בנוח עם משחקים אלו, הם מבקשים בשקט מילדיהם להפסיק, להתלבש ולשחק בסלון במקום בחדר עם דלת סגורה. צעקות ותגובות מוגזמות עלולות לגרום לילד להתבייש או להרגיש אשמה בנוגע לסקרנות המינית שלו – לזכור שזוהי התנהגות צפויה יכול לעזור לכם להישאר רגועים.
מאוחר יותר, כאשר אתם לבד עם ילדכם, אתם יכולים להשתמש בגילוי שלכם כהזדמנות ללמד אותו את הערכים שלכם. אתם יכולים להגיד "אני יודעת שאתה סקרן לגבי גוף האדם, אבל יש דרכים אחרות ללמוד שהן לא להסתכל על ילד/ה אחר/ת. יש לי ספר שנוכל לקרוא ביחד." העבירו את הערכים שלכם: "הגוף שלך שייך רק לך, והגוף של חברה שלך שייך רק לה."
זכרו שיש הבדל גדול בין משחק תמים מהסוג הזה למשחק של ניצול או גסות. ילדים מטבעם לא מתעסקים בהתנהגויות מיניות כואבות, נגיעה עם הפה באברי המין, יחסי מין מזויפים או אמיתיים, או חדירת אצבעות או חפצים אחרים. רוב הילדים גם לא משחקים את המשחקים האלה עם ילדים אשר גדולים או קטנים מהם ביותר מכמה שנים. התנהגויות מהסוג הזה יכולות לנבוע מחשיפה לתוכניות לא מתאימות של מבוגרים, או שהן יכולות להצביע על התעללות מינית. אם ילדכם מתעסק בכל אחד מהתנהגויות אלו, מומלץ לדבר עם רופא הילדים שלכם או עם איש מקצוע מוסמך אחר.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.