מדריך לפי שבוע – שבועות 10-11 - מידע מפורט אודות מדריך לפי שבוע – שבועות 10-11
Emama

מדריך לפי שבוע – שבועות 10-11

איך נראה העובר שלך השבוע?

שבוע 4

שבוע עשירי

מה עובר עלייך – זהו זמן מצוין עבורך לקבוע תור אצל רופא שיניים. ניקיון טוב – בנוסף לצריכה מספקת של סידן, חלבונים וויטמינים B, C ו-D – יעזרו לשמור על השיניים והחניכיים שלך בריאים.

אמהות לעתיד צריכות לשים דגש על בריאות הפה. נשים בהיריון עם מחלת מיסב השן (מחלה פריודונטית – מחלה של הרקמות המחברות את השיניים ותומכות בהן: החניכיים, קרום מיסב השן), עלולות להיות בקבוצת סיכון של פי 7 יותר מנשים ללא המחלה ללידה מוקדמת של תינוק בעל משקל קטן. יתר על כך, כאשר המחלה פוגעת ביותר מ- 30% מהפה, הסיכון אף יותר גדול.

שינויים הורמונליים אשר מתרחשים במהלך ההיריון יכולים להשפיע על החניכיים. החניכיים עלולים להתנפח ולפתח דלקת כתגובה לבקטריה לאורך קו החניכיים. מצב זה נקרא "דלקת חניכיים של היריון" והוא בדרך כלל יכול להופיע מהחודש השלישי של ההיריון.

עצות לשמירה על בריאות דנטלית (של השיניים) במהלך ההיריון:

  • תוודאי שאמרת לרופא השיניים שלך שאת בהיריון מכיוון שזה עלול להשפיע על סוג הטיפול שלו את זקוקה ותקבלי.
  • בדיקות בצילומי רנטגן יכולים להדחות עד אחרי הלידה.
  • שינויים הורמונליים יכולים לגרום לנפיחות החניכיים אם היגיינת הפה שלך אינה טובה. במקרה שהחניכיים שלך נפוחות או מדממות בזמן שאת מצחצחת שיניים, פני לרופא שיניים.
  • הפסיקי לעשן. העישון יכול לגרום לסיכון מוגבר לחלות במחלת מיסב השן וכמובן יוביל לבעיות בריאותיות אצלך ואצל התינוק שלך.
  • צחצחי שיניים לפחות פעמיים ביום עם משחת שיניים המכילה פלואוריד והשתמשי בחוט דנטלי.
  • הקפידי על תזונה טובה והימנעי מחטיפים מתוקים בין הארוחות מכיוון שהם יכולים לגרום לחומציות אשר תוקפת את אמאיל (ציפוי) השן ולגרום לריקבון השיניים.
  • אם את סובלת מהקאות תדירות, כתוצאה מבחילת בוקר של תחילת ההיריון, זה עלול להשאיר חומצה מהבטן בפה שלך. אם לא מנקים את החומצה הזו מהר, היא יכולה להרוס את כיסוי השן ולעודד ריקבון של השיניים. שתפי את הפה עם מים, או השתמשי במי פה עם פלואוריד אחרי כל הקאה, כדי לרענן את הפה ולהגן על השיניים שלך מנזקים הנגרמים על ידי מיצי הקיבה.
  • השפעות הורמונליות עלולות לגרום לצמיחה של רקמה רכה לאורך קו החניכיים מעל שן אחת או שתיים. לרקמה זו קוראים "אפוליס". אמנם חתיכות רקמה אלו מלאים נימים ומדממים בקלות בעת צחצוח השיניים, הן בלתי מזיקות ונעלמות מהר לאחר הלידה.

מה עובר על התינוק – עד סוף השבוע הזה, לתינוק שלך כבר יהיו אצבעות ובהונות וודאיים. מראה הראשן נעלם כאשר הזנב נעלם לגמרי. העפעפיים נשארים סגורים עד שבוע 25-27. גם האוזן החיצונית וגם השפה העליונה מפותחות לחלוטין, ותחילתם של איברי המין החיצוניים מופיעים. הגודל הממוצע של התינוק שלך בשלב זה הוא 27 עד 35 מילימטר. כעת הוא שוקל כארבעה גרם.

אכילה לשניים – התינוק שלך זקוק לכמויות גדולות של סידן לאורך כל ההיריון. אם לא תאכלי מספיק סידן, התינוק שלך ייקח את זה מגופך שלך, דבר שעלול בסופו של דבר להחליש לך את העצמות והשיניים. על מנת למנוע בעיות אלה, הכפילי את צריכת הסידן שלך. מקורות סידן טובים כוללים:

  • כוס אחת של חלב בקר או חלב סויה – 300 מיליגרם סידן (יש מומחים האומרים שהסידן בחלב סויה נספג יותר בקלות).
  • כוס אחת של יוגורט ללא שומן – 452 מיליגרם סידן
  • 28.35 גרם גבינת פרמז'ן – 390 מיליגרם סידן
  • כוס אחת כרוב – 300 מיליגרם סידן
  • כוס אחת של ברוקולי – 135 מיליגרם סידן
  • ½ כוס גבינת קוטג' – 114 מיליגרם סידן
  • 100 גרם טופו – 205 מיליגרם סידן

עובדת השבוע – בדיקת ה- CVS הינה בדיקה שבה מסירים מעט רקמה מאזור ההשרשה של העובר ברחם. את הבדיקה הזו עושים בין שבוע 10 לשבוע 13, הרבה יותר מוקדם מאשר בדיקת מי שפיר, והתוצאות מתקבלות תוך כמה ימים. הדיוק של בדיקה זו הינו 97.8 אחוז, בהשוואה לבדיקת מי שפיר בעלת דיוק של 99.4 אחוז. בדיקה זו בעלת סיכון להפלה מעט גבוה יותר מבדיקת מי שפיר – כ- 8% יותר גבוה. הבדיקה הזו מומלצת לנשים בעלות סיכוי גבוה להעברת מחלה גנטית לעובר שלה כגון טיי זקס (מחלה גנטית של חילוף חומרי הליפידים, הנגרמת ממחסור אנזים חיוני, הצטברות ליפידים הפוגעת במוח וברקמות העצבים והגורמת לתמותה בגיל הילדות המוקדם).

שבוע אחד עשר

מה עובר עלייך – יתכן שאת סובלת כעת מיותר כאבי ראש כתוצאה מהשינוי ברמות הורמונים שלך. את יכולה למנוע כאבי ראש לפני שהם מתחילים על ידי אכילה סדירה, שתייה מרובה של נוזלים, הרבה שינה ושמירה על רמות נמוכות של לחצים. אם את חווה כאבי ראש לעיתים קרובות, אם כאבי הראש שלך הם כתוצאה מחום גבוה, או אם הם גורמים לך הפרעות בראייה או נפיחות בידיים ובפנים, צרי קשר עם הרופא שלך מיד.

מה עובר על התינוק – התינוק שלך כעת באורך של כ- 50 מילימטר ושוקל כ- 8 גרם. קשתית העין שלו מתחילה להתפתח עכשיו. הכבד, המעיים, המוח והריאות מתחילים לתפקד לבדם כעת. הזנב נעלם לחלוטין עכשיו. המעיים מתחילים לחזור לחלל הבטן ואיברי המין החיצוניים קיימים אך קשים לאבחנה. כעת התינוק שלך מתחיל להצמיח שיער, ציפורניים בידיים וברגליים. אמנם ראשו של התינוק כמעט בגודל של כל גופו כעת, קצב הגידול שלו מתחיל להאט בשלב זה.

אכילה לשניים – כרגע את עדיין לא אוכלת עבור שניים וצריכה להגדיל את הצריכה היומית שלך רק 300 עד 500 קלוריות ביום. חשוב שכל קלוריה שתאכלי עכשיו תהיה רוויה בערך תזונתי. את יכולה להתנפל על מעט שוקולד לעיתים, אך אולי לא תמיד כדאי שתאכלי שוקולד עם כוס חלב. אמנם חלב טוב לתינוק שלך, שוקולד מפחית מעט את יכולת הגוף שלך לספוג סידן.

עובדת השבוע – אם התחלת להעלות במשקל באופן מופרז, כנראה שהגיע הזמן להיפתר מהרגלי אכילה לא טובים. רופאים ממליצים על שמירת ההעלאה במשקל בין 11 ל- 16 קילוגרם. העלאה של יותר מ- 16 קילוגרם עלולה להפוך את הירידה במשקל לאחר הלידה להרבה יותר קשה.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.