ניתוח קיסרי הוא ניתוח בו התינוק מוצא מהרחם דרך חתך בבטנה של האישה, ולא בדרך הטבעית, דרך הנרתיק.
ניתוח קיסרי הוא אחד הניתוחים השכיחים ביותר כיום, למעשה אחת מכל חמש נשים יולדת על שולחן הניתוחים. מהי לידת קיסרי? כיצד נערכים אליה? ומהם הסיכונים הכרוכים בה? לפניכן כל הפרטים הנחוצים.
ניתוח קיסרי הוא דרך נוספת ללידה ולמעשה זהו הליך כירורגי בו מתבצע לרוב חתך רוחבי לעומק חלל הבטן כדי ליילד את העובר או העוברים. לידה קיסרית היא לרוב לידה אלקטיבית, היינו בחירה של היולדת כתוצאה מסיבוכים אפשריים הידועים מראש בהמלצת הרופא המיילד, אם כי חלק מהניתוחים הקיסריים הם ניתוחי חירום כתוצאה מסיבוכים בלידה. שכיחותו של ההליך הולכת וגדלה עם השנים והוא נחשב הליך פשוט ושגרתי.
ישנם שני שיקולים עיקריים להחלטה על ביצוע ניתוח קיסרי והם - האחד, כשתהליך הלידה מהווה סכנה לאם ולעובר, והשני כאשר מזוהה צורך בלידה מידית. גורמי הסיכון אשר יובילו להחלטה על ניתוח הם שונים ומגוונים וביניהם – עובר הנמצא במנח עכוז, לידה שקדמו לה שני ניתוחים קיסריים, לידה נרתיקית אשר עלולה להוביל לקרע ברחם, שליית פתח ועוד. כמו כן ישנם מצבים בהם הסיכון שיוביל לצורך בניתוח מזוהה במהלך הלידה עצמה באופן בלתי מתוכנן כמו למשל במקרים של האטה בדופק העובר, אי התקדמות של תהליך הלידה, הדרדרות במצבה הבריאותי של האם וכדומה.
היות ולידה קיסרית כוללת ניתוח על כל הסכנות הכרוכות בו, מה גם שהיא דורשת תקופת החלמה ארוכה יותר ביחס ללידה נרתיקית, לפני ביצוע ניתוח על הרופאים לשקול את כל האלטרנטיבות החלופיות ביניהן, לידה מכשירנית וכן להפעיל שיקול דעת מקצועי בנושא.
ברוב המקרים הצורך בניתוח קיסרי ידוע מראש ונובע בשל מצב בריאותי אשר עלול להוות כגורם סיכון לאם ולעובר בעת לידה נרתיקית. במקרים כאלו יקבע תאריך לניתוח ועל היולדת להגיע לבית החולים יום לפני הניתוח. בשעות הקודמות לניתוח הצוות הרפואי יערוך לה בדיקות רפואיות כמו אולטרסאונד וכן מעקב היריון וניטור דופק העובר. בנוסף, בזמן האשפוז וטרם הכניסה לניתוח, הרופא המנתח יסביר ליולדת על התהליך הצפוי, על מהלך הניתוח, סיבוכיו האפשריים, תקופת ההחלמה וכדומה וכן יחתים אותה על טופס הסכמה. היולדת מבחינתה צריכה להגיע לאשפוז עם כל הציוד אותו הייתה מביאה ללידה רגילה, בין היתר כדאי לא לשכוח משככי כאבים ובגדים שיהיה עימם נוח ולא יגרו את אזור הניתוח עם השחרור מבית החולים.
ניתוח קיסרי אורך בין רבע שעה לשעה, תלוי בסיבה אשר הובילה לניתוח מלכתחילה. הניתוח יבוצע תחת אלחוש מקומי הידוע גם בשם אלחוש ספינלי. למרות שמתן האלחוש אינו דורש הכנה מוקדמת או צום, על האישה ההרה לצום כשש שעות לפני הניתוח על כל מקרה שבו יהיה צורך בהרדמה כללית. כל ניתוח קיסרי מתבצע על ידי שני רופאי נשים, אחד מהם רופא בכיר כאשר בחדר הניתוח נמצאים גם רופא מרדים, שתי אחיות חדר ניתוח ומיילדת. לאחר מתן האלחוש, מבצעים חתך רוחבי אשר מגיע עד לעומק חלל הבטן, שם פוקעים את הקרומים שעוטפים את העובר, מחלצים אותו ומוסרים אותו לאחות המיילדת, כאשר בתום התהליך, מוצאים מהרחם גם את השלייה. השלב הארוך יותר בניתוח הוא שלב תפירת הרחם והבטן. לרוב הרחם נתפר בתפרים נמסים ואילו הבטן בשיטת מכונה "סיכות", המצריכה את הוצאתן אחרי כשבוע.
לאחר הניתוח תעבור היולדת לחדר התאוששות לפרק זמן של כשעתיים - שלוש. בתום ההתאוששות היולדת תעבור למחלקה ותשהה שם לתקופה של שלושה ימים לכל הפחות. תקופת ההחלמה מניתוח קיסרי היא ארוכה יותר מאשר אחרי לידה רגילה יש לציין כי אחד הפרמטרים המובילים להחלמה מהירה מהניתוח הוא ניידות ותנועה, מה שאומר שככל שהיולדת תרבה לקום מהמיטה לאחר הניתוח בהתאם להוראות הרופא, כך הסיכון בהיווצרותם של קרישי דם יקטן ותהליך ההחלמה יזורז. חשוב להזכיר כי ההחלמה מניתוח קיסרי אינה דורשת טיפול מיוחד מלבד שמירה על היגיינה באזור החתך והגעה לביקורת לאחר שמונה ימים מיום הניתוח. עם זאת ישנם טיפים נתגלו כמועילים להחלמה כמו שתיה מרובה של מים, צריכה של מזונות עשירים בסיבים ומריחת משחות ייעודיות להרגעה.
כמו בכל ניתוח גם בעת החלמה מניתוח קיסרי צפויים סיבוכים אפשריים ביניהם –
במידה ואחד מתסמינים אלו או יותר מופיעים יש לפנות באופן מידי לרופא או לגשת לבית החולים.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.