ספורט הוא הרגל ואהבה, בריאות ועבור נשים רבות הוא מהווה חלק בלתי נפרד מהחיים. אך מה לגבי ספורט בזמן ההריון?
ספורט הוא הרגל ואהבה, בריאות ועבור נשים רבות הוא מהווה חלק בלתי נפרד מהחיים. אך מה לגבי ספורט בזמן ההריון? על פי רופאים, אם ספורט שייך לרשימת ההרגלים הקבועים שלך, אין שום סיבה שתפסיקי. ואם לא? כנראה שזה בדיוק הזמן להתחיל.
כיום כבר ידוע ומוכח כי ספורט בהריון, לא רק שאיננו מזיק לעובר או פוגע בו אלא שהוא גם מקל על תופעות הריון כגון סוכרת ויתר לחץ דם, משפר את זרימת הדם ומפחית בצקות וכאבים ברגליים, מפחית כאבי גב ובעיות עיכול, שומר על איזון רמות הסוכר בגוף ומשפר משמעותית את היציבה ואת גמישותן של חוליות הגב.
השלב הראשון של ביצוע ספורט בהריון הוא התייעצות עם רופא וקבלת אישור לביצוע ספורט. גישת הרופאים הכללית כיום תומכת בקיום פעולות גופניות בתקופת ההריון בשל היתרונות הברורים שלהן. אמנם לא מדובר בפעילות מאומצת כגון אימוני כוח ברמה גבוהה או שיעורי אירובי מתישים, אך בהחלט רצוי ומומלץ לשנע את הגוף ולהביאו למצב דינאמי מספר פעמים בשבוע, בהתאם להתקדמות ההריון, לרמת היכולת ולאופי הפעילות.
מי שמבצעת פעילות גופנית באופן סדיר כבר יודעת כי מדובר בעולם עשיר ומלא אפשרויות. לרובינו יש סוג ספורט מסוים אהוב יותר מאחרים ואין הכרח לוותר עליו. לפעמים פשוט חשוב למתן אותו מעט מבחינת דרגת העצימות או מספר הפעמים השבועיות. אם ספורט לא היה בדיוק כוס הקפה שלך בבוקר או בערב, תגלי מגוון עצום של דרכים להנאה ושמחה טבעית.
הליכה מעניקה זמן רגוע ונעים לגוף להשתחרר ומאפשרת גמישות גבוהה יותר. גמישות זו מפחיתה כאבי גב ורגליים ומשפרת את זרימת הדם בגוף. רצוי ללכת בין 20 – 40 דקות פעם עד ארבע פעמים בשבוע. יתרון נוסף ומשמעותי של הריצה הוא שניתן לקיימה בכל מקום – ללא תלות בשעות פתיחה או במרחק.
שחייה ידוע כספורט בריא לגוף באופן כללי, ובזמן הריון על אחת כמה וכמה. גם אם לא שחית לפי ההריון, תוכלי להתחיל בשחיית חתירה קלה שתשפר את זרימת הדם בגופך ותשמור על חום הגוף. הזמן בבריכה יכול להפוך להיות זמן האיכות שלך עם עצמך בו את גם שומרת על גופך.
הפילאטיס ידוע ביתרונותיו הרבים. החל מיציבה זקופה דרך שחרור לחצים ועד לפעילות תקינה של מחזור הדם – הפילאטיס הוא בין המתנות הגדולות ביותר שתוכלי לתת לעצמך. אולי כבר שמת לב כי שרירי רצפת האגן נחלשים וכמותם גם שרירי הגב, תהליך המקשה על נשיאת העובר שלך. באמצעות הפילאטיס תוכלי להשיב לשרירייך את הכוח הגלום בהם וכמו כן לעמוד בצורה זקופה יותר תוך שחרור לחצים מצווארך ומכתפייך.
היוגה מתאימה לכל אחת ומיועדת לחיזוק השרירים והגמשת המפרקים – שתי מטרות שיקלו עלייך מאד במהלך ההריון. יתרה מכך, באמצעות תרגול יוגה בהתמדה ושמירה על עקרונות הנשימה הנכונה תוכלי אף לוותר על האפידורל הודות להזרמת החמצן למוח ולעובר. היוגה מסייעת בהקלה על תופעות ההריון ואפילו על הלידה עצמה.
גם בעת ביצוע פעילות גופנית קלה ביותר יש לשמור על הגוף מפני פציעות וכאבים, דימומים העלולים ותופעות יוצאות דופן נוספות. אם את סובלת מלחץ דם גבוה או רעלת הריון, סוכרת או דימומים, צירים מוקדמים או קרבה גדולה של שליה לפתח צוואר הרחם חייבת לעבור בדיקה מקיפה ומדויקת של רופא טרם תחילת ביצוע הפעילות הגופנית.
הרופא יוכל לאבחן את המצב הבריאותי באופן מדויק ובהתאם לכך לכוון לפעילויות הספורט המותרות והאפשריות בשלב הרלוונטי של ההריון. באמצעות האבחון יוכל הרופא להגביל מפני פעילויות שאינן מתאימות לך ואולי אף תופתעי לשמוע כמה סוגי פעילות גופנית מותרים. כך או כך, ביקור מקדים אצל הרופא הינו הכרחי.
אם כבר התחלת לבצע פעילות גופנית ואת מרגישה סחרחורות או התכווצויות יש להפסיק את הפעילות הגופנית ולבדוק את התופעות אצל רופא. הימנעי ממאמץ יתר של הגוף, מדופק מוגבר ומחום גוף גבוה.
אם את בדיאטה ומעוניינת להמשיך אותה בזמן ההריון, חשוב שתדעי כי זו אינה תקופה המיועדת לשריפת שומנים או לחיטוב. למעשה, מדד שריפת הקלוריות שלך משתנה ככל שההריון מתקדם: ככל שמשקל הגוף עולה, הגוף שלך שורף יותר קלוריות באותה הפעילות הגופנית, כך שגם בפעילות גופנית איטית יותר נשרפות לא מעט קלוריות.
נשים רבות סובלות מבחילות במהלך ההריון. האם הדבר אומר שתצטרכי לוותר על ספורט באופן מוחלט? לא בהכרח. אם הבחילות מופיעות בעיקר בבוקר תוכלי לבחור שעה אחרת לקיום הפעילות הגופנית ולחילופין, אם הבחילות מופיעות בצהריים או אחר הצהריים, רצוי להימנע מקיום פעילות גופנית בשעות אלו.
אם את מתכננת להתחיל לבצע פעילות גופנית או שכבר התחלת, זכרי: העקביות היא הכלל החשוב ביותר. הימנעי מיצירת עומסים גבוהים על הגוף בזמנים לא צפויים. ביצוע פעילות גופנית באופן לא קבוע גורמת לו להיכנס להלם בכל התעמלות ואינה שומרת על כושר. התדירות הטובה ביותר הינה שלוש פעמים בשבוע בהתאם לספורט המועדף.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.