ההנקה, אקט אישי לכל דבר, נתפסת אצל רבים כנושא שהוא ברשות הכלל, ממש כמו כל נושא ההיריון והלידה. במקום להשאיר את ההחלטות בידיהן של הנשים ובני זוגן, נזעק
Emama

פולמוס ההנקה – מי בעד, מי נגד ומה האינטרסים של כל קבוצה

כשמדברים על ויכוח סוער שמוציא כל כך הרבה רגשות טעונים ואמוציות מכל הצדדים המשתתפים בו, נדמה שרק פוליטיקה יכולה להיות הנושא. אבל כל גבר ובמיוחד כל אישה שאי פעם העזו להעלות את שאלת ההנקה מצאו עצמם בעיצומה של סערה גדולה ואמוציונאלית לא פחות.

ההנקה, אקט אישי לכל דבר, נתפסת אצל רבים כנושא שהוא ברשות הכלל, ממש כמו כל נושא ההיריון והלידה. במקום להשאיר את ההחלטות בידיהן של הנשים ובני זוגן, נזעקים רבים לטובת צד זה או אחר ופוצחים במסעות שכנוע שלא היו מביישים את גדולי הצלבנים.

בעד הנקה – מה הם אומרים

הדעות בעד הנקה הן דעות שנאמרות בכל פה ותחת כל עץ רענן ובוודאי בערוצים הרשמיים והממלכתיים שפועלים נחרצות לעידוד ההנקה (למשל: חוזר בדבר עידוד ההנקה שהפיץ משרד הבריאות בשנת 2012).

היתרונות של הנקה:

  • ההנקה יוצרת קשר אינטימי ומיוחד במינו בין האם לתינוק, ובמקרים רבים גורמת לתינוק וגם לאמו להיות רגועים ונינוחים יותר. תחושת הסיפוק על האחריות הישירה להתפתחותו וגדילתו של הילד גם היא מוסיפה יתרון משמעותי לאומרי הבעד.
  • מחקרים רבים המוכיחים כי תינוקות יונקים הם לרוב בריאים יותר כיוון שהם מקבלים הרכב תזונתי מדויק מהאם, שלא יימצא באף תחליף או פורמולה. בנוסף, מקבלים התינוקות מהאם נוגדנים התורמים להתחסנותם והתחזקותם.
  • גם עבור האם ההנקה נחשבת מועילה מאוד, שכן היא נמצאה כמקטינה את הסיכויים לסרטן השד ומחלות נוספות, ואף תורמת לשריפת קלוריות ולהורדת המשקל העודף לאחר הלידה.

מידע נוסף על יתרונות ההנקה והחשיבות הרבה שיש בה ניתן למצוא בדף מידע "הנקה והאכלת התינוק" באתר משרד הבריאות

נגד הנקה – מה הם אומרים

לא פשוט למצוא מידע, ודאי בשפה העברית, על נשים שמצהירות קבל עם ועדה על התנגדותן להנקה. המעטות שכן מדברות על התנגדות להנקה, מותקפות ללא הרף על עניין אישי שאמור להיות נחלתן הפרטית בלבד.

אל מול טענותיהם של מצדדי ההנקה, הגורמים לכל אישה שלא מניקה להיראות כחסרת אכפתיות וכאמא לא מספיק טובה, קשה להשמיע את הטענות המתנגדות להנקה, הנתפסות כאנוכיות וילדותיות.

חסרונות ההנקה:

  • נשים רבות חוששות מהנזק שייגרם לשדיים שלהן, מה שבעיניהן הוא חלק בלתי נפרד מהנשיות והדימוי העצמי שלהן. גם הכאבים והדימומים מביאים רבות לבחור לא להניק, על אף שתומכי ההנקה טוענים שאם היא נעשית כראוי, כאבים ודימומים הם לא חלק מהעניין.
  • סיבה נוספת שנשים בודדות מעיזות להביא לידי ביטוי היא הבלבול והתחושה המוזרה של הפיכת איבר מיני לכל דבר לאיבר המשמש פתאום את פרי בטנה של אותה אישה. עבור נשים רבות זה מרגיש מוזר ולא נכון, ואפילו מוריד לחלוטין את יכולתן להתייחס אל השדיים כאל איבר מיני וארוגני.
  • אפשרות לחלוק בנטל ובאושר של הטיפול בתינוק עם אביו - הנקה מייצרת מצב בו האם היא המטפלת העקרית בתינוק, בעוד שהאכלה בתחליפי חלב אם מאפשר גם לאב לקחת חלק פעיל.
  • סיבה נוספת, שמעלה שני ליטמן באתר הארץ: " ברגע שהפסקתי להיניק, נהפכתי ממכונת האכלה ממורמרת, כואבת ומתוסכלת לאמא שיכולה להעניק לבתה גם חום ואהבה, סבלנות ותשומת לב, כי שמרתי על עצמיותי ויכולתי לקחת מדי פעם גם הפסקה מהתפקיד החדש והתובעני שהוטל עליי"

בחירה חופשית?

מאחורי המצדדים בהנקה עומדים ארגוני הבריאות העולמיים, כוח חזק הדוחף לטובת ההנקה משיקולי בריאות העובר והאם. מולן עומדות נשים שאולי הסיבה היחידה להתנגדותן היא פחד – אך גם זו זכותן. מעבר לשיקולי הבריאות, אין ספק כי העליהום שנוצר על מתנגדות ההנקה הוא גם עניין שמרני, כמעט קנאי, החודר לחייהן ולא משאיר בידן את זכות הבחירה.

בסופו של דבר, לכל אישה יש זכות להחליט לכאן או לכאן – מדובר בחייה האישיים, בגופה, בילדיה ובדרך בה היא ובן זוגה בוחרים לגדל אותם. ראוי לדעת את כל הנתונים וההשלכות של כל בחירה, אך למסע רגשות האשם כנגד מי שחושבות קצת אחרת, אין באמת מקום.

פולמוס ההנקה, עוד דעות

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.