צריכת אומגה 3 במהלך הריון - מידע מפורט אודות צריכת אומגה 3 במהלך הריון
דומה כי יש בעולם הרפואי תמימות דעים על כך שלאומגה 3 סגולות רפואיות מגוונות, שפועלת באופן חיובי על תפקודם של הלב, המוח, כלי הדם – והרשימה עוד ארוכה. אחד השימושים המרכזיים של חומצות שומן אלה הוא במהלך היריון, כאשר ההמלצה היא לכל אישה, באשר היא, ליטול תוספי תזונה הכוללים אומגה 3. מהן התמורות שלה, מהבחינה הזו? וכיצד לוקחים אותה בצורה הבטוחה והיעילה ביותר?
כשמדברים על אומגה 3, אם כן, מתכוונים לשלוש חומצות שומן, הפועלות באופן חיובי על גוף האדם, וחיוניות עבור תפקודו התקין. החומצה הראשונה, EPA, מסייעת לשמור על בריאום של הלב וכלי הדם בגוף. DHA, חומצת השומן השנייה, מהווה נוגד חימצון המונע בעיות בריאותיות בגוף האדם – החל מדלקות, דרך בעיות ראיה ועד למחלות כרוניות - ואף פועלת לשיפור מצב הרוח. החומצה השלישית היא ALA: זוהי חומצה צמחית, אשר עיקר תפקידה הוא לעבור התמרה ל-DHA, ולכן מיוחסות לה פחות השפעות ישירות על הגוף.
כשזה נוגע לתקופת ההריון, האומגה 3, מקבלת על עצמה מספר תפקידים. מעל הכול, היא, בעיקר באמצעות ה-DHA, מסייעת לצמיחתו התקינה של העובר, ולהתפתחותן של מערכות חיוניות בגוף שלו, כולל המוח, מערכת העצבים או מערכת הראיה. ממצאי מחקרים מצביעים על כך שילדים אשר האימהות שלהם נטלו את חומצות השומן במהלך ההריון הם בעלי כישורים מוטוריים וחברתיים טובים יותר.
ומה לגבי האישה ההרה? ובכן, בשנים האחרונות, הופיעו גם לא מעט מחקרים המעידים על ההשפעה החיובית של חומצות שומן אלה על בריאותה של האם, ומעבר לכך – על היכולות של החומצות להקטין את הסיכונים לרעלת או למצב של לידה מוקדמת. מחקרים אחרים מצאו כי אומגה 3 מקטינה את הסיכוי לסבול מדיכאון שלאחר הלידה.
ברמה הכללית, הנחיות הרופאים מדברות על כך שניתן ליטול אומגה 3 עוד טרם ההריון, ולאורך כל הדרך. עם זאת, הגם שאין בנמצא סיכונים אשר עלולים להיגרם מאומגה 3, ההמלצה הברורה היא לעשות זאת רק בייעוצו של רופא נשים. בעיקר, הדברים אמורים לנשים אשר לוקחות תרופות המביאות לדילול הדם שלהן. חשוב להדגיש כי אומגה 3 יעילה גם בשלב המגיע לאחר הלידה, והוא הנקה – חלב אם שבו DHA בכמות גדולה חיוני עבור התינוק, גם כאן בהתייחס למערכות הראיה והמוח.
מבחינת מינון, המלצת ועדה מטעמו של האיחוד האירופי, כמו גם פרוייקט בינלאומי המתמקדת בתכניות תזונתיות לגיל הרך, ממליצים על צריכה של 200 מיליגרם DHA מדי יום לפחות. בכל אחד ממוצרי האומגה 3, יש לציין, ריכוז שונה של שתי חומצות האמינו, כך שלצורך החישוב הזה יש להתבונן על הרכב החומצה, שמפורט מטבע הדברים על גבי המוצר. מכיוון שצריכת יתר של אומגה 3 היא מצב נדיר מאד, אין לחשוש, מהבחינה הזו.
בין כל היתרונות של גוף האדם, בולט חיסרון משמעותי ביחס לאומגה 3, והוא שהגוף אינו יכול לייצר אותה בעצמו. כתוצאה, ההתבססות חייבת להיות על מזונות מסוימים, או תוספי מזון. כדי להיכנס לעובי הקורה, אומגה 3 צמחית, בעיקר ALA, תהיה במזונות דוגמת קטניות, ירקות עליים ירוקים, שמן קנולה, שמן פשתן, אגוזי מלך ועוד. שתי החומצות האחרות של אומגה 3 נמצאות בכמות מרשימה בדגים או באצות ים.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.