צריכת ויטמין D במהלך הריון - מידע מפורט אודות צריכת ויטמין D במהלך הריון
הרצון של כולנו הוא לצרוך את הרכיבים התזונתיים החשובים ביותר עבור הגוף שלנו. אלא שיש קבוצות באוכלוסיה, ומצבים מסוימים, בהם צריכה שכזו מקבלת חשיבות מכרעת עוד יותר. כזו בדיוק היא תקופת ההיריון אצל האישה, תקופה בה התזונה חייבת להיות מבוקרת ונכונה. את עיקר ההתייחסות מקבלים אומגה 3 וויטמין D. אנחנו נתייחס כאן לרכיב האחרון, ויטמין D, ולתרומה שלו במהלך היריון או לידה.
ויטמין D, ודומה כי אין צורך להכביר על כך מילים, הוא אחד הויטמינים החשובים ביותר שצריך גוף האדם לקבל. המדובר הוא למעשה בקבוצה של חמש תרכובות אורגניות, כולן מסיסות בשמן. ייצור הויטמין נעשה באופן טבעי בגוף האדם כאשר הוא נחשף לשמש, וזאת מכולסטרול הנמצא בגוף האדם. עם זאת, מסיבות שנראה בהמשך, מצב של היריון או הנקה מצריכים כמויות גדולות יותר של ויטמין, בלי קשר לשמש הישראלית הקופחת, מה שמצריך פתרונות אחרים.
המציאות מראה שיש לא מעט נקודות השקה בין בריאות תקינה של האם או העובר לויטמין D. הנחת היסוד היא שקיים קשר מהותי בין הויטמין לבין בריאותן של עצמות התינוק, ולו מכיוון שהוא מאפשר כניסה של הסידן אליהן. אלא שהתרומה החיובית שלו ממש לא מסתכמת בכך.
במרוצת השנים, נערכו לא מעט מחקרים בנושא, והם הגיעו למסקנה חד משמעית: צריכת ויטמין D חיונית עבור נשים בתקופת ההיריון, בעוד חוסר בו עלול להביא לסיבוכים בריאותיים משמעותיים. ממצאי מחקרים הצביעו על כך שמחסור של האם בויטמין D עלול להגדיל את הסיכון ללידה מוקדמת, להביא לזיהומים שונים במהלך כל תקופת ההיריון ואף להביא לכך שהתינוק עלול לסבול, כבר מילדותו, מסוכרת נעורים, מאסטמה או אפילו, עם גדילתו, מסכיזופרניה.
מחקר חשוב שנערך לפני מספר שנים הצביע על כך שבכוחו של ויטמין D אף להפחית את הסבירות שהתינוק יסבול בעתיד מהשמנת יתר. זאת, אגב, למרות שתינוקות שלאימם מחסור בויטמין נולדים דווקא במשקל התחלתי נמוך יותר.
יש להדגיש, בנקודה הזו, שצריכת ויטמין D במהלך ההיריון רצוי מאד שתהיה מבוקרת, וזאת עקב מספר סיבות. ראשית, ואולי מעל הכול, מזונות העתירים בויטמין זה, "חוטאים" לא פעם בכמויות גדולות של כולסטרול, שאינן בריאות. צריכה מוגברת עלולה לשבש את המאזנים החיוביים בגוף, ובטווח הרחוק להביא לסיבוכים עבור האם או התינוק.
מבחינת המינון, ההמלצה של האקדמיה האמריקאית למדעים היא לצריכה ממוצעת של 600 יחידות ויטמין D ביממה עבור כל אדם, כאשר איגוד הרפואה העולמי ממליץ לנשים הרות או מניקות להקפיד על כמות של כ-2,000 יחידות (הגבול העליון המומלץ, מהבחינה הזו, הוא 4,000 יחידות). עם כל הכבוד לשמש הישראלית, ברור שהיא אפילו לא תאפשר לאישה להתקרב לכמויות האלה, מה שמכניס לתמונה את התזונה הנכונה, כמו גם התוספים השונים.
המלצה ברורה של לא מעט רופאים עבור המטופלות שלהן היא ליטול, כל תקופת ההיריון, תוספי תזונה ייעודיים, המכילים מאות יחידות של ויטמין D. דרך התזונה הטבעית, רצוי לעבור, בפיקוחו של הרופא, לצריכה של מוצרי חלב, דגני בוקר, שמן דגים, מרגרינה, חלמון ביצים ועוד – מזונות בהם כמויות הויטמין גדולות במיוחד. ניתן בהחלט להיעזר בתזונאית או בחוות דעת רפואית לבניית התפריט.
במהלך ההריון חשוב, למען התפתחות העובר ולמען בריאות האם, להקפיד על לקיחת מינונים נכונים של ויטמין D ואומגה 3. חברת סופהרב יצאה עם מוצר מיוחד אשר משלב ויטמין D ואומגה 3 בכמוסה אחת.
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.