עבור נשים רבות, הרמז הראשון לכך שהן בהיריון הוא השינויים שהן חוות בחזה שלהן.
עבור נשים רבות, הרמז הראשון לכך שהן בהיריון הוא השינויים שהן חוות בחזה שלהן. נשים עלולות לשים לב לכך שהחזה שלהם גדל ויתכן גם שהחזה יהיה רגיש יותר מוקדם מאוד בהיריון, לעיתים קרובות, אפילו לפני שההיריון וודאי.
בזמן ההיריון, החזה יגדל כתוצאה מהשפעתם של הורמונים. הגדילה הזו בחזה היא סימן חיובי לכך שהחזה מכין את עצמו להנקה, וזהו משהו שיתכן שעליו הרופא המייעץ לך על הנקה ישאל אותך כשאר הוא רושם את היסטוריית ההנקה כדי לוודא שהתפתחות החזה אכן התרחשה.
ההורמון פרוגסטרון מגדיל את הנאדיות, התאים המייצרים את החלב בחזה. האונות, שהן חלקים מהנאדיות ומתעלות החיבור, מאפשרות לחלב לזרום מהנאדיות (בהן החלב מיוצר) לפתחים בפטמות. אפשר לדמיין את המבנה של הנאדיות ושל התעלות המחברות בין הנאדיות לפתחים בפטמות כמו אשקול ענבים, רק הרבה יותר קטן כמובן. הנאדיות מיוצגות על ידי הענבים והתעלות מיוצגות על ידי הגבעולים. האונות הן אשקול אחד שלם של ענבים כאשר הלמעלה של הגבעול מסתיים בפטמה.
החלב מיוצר בנאדיות (הענבים) וזורם בתעלות (הגבעולים), מהתעלה הקטנה ביותר ועד לתעלה הגדולה ביותר ובסופו של דבר מגיע לשק קטן ממש מתחת לאריולה (הרקמה שמתחת לפטמה), הנקרא הסינוס מפריש החלב (וזה כמו התרחבות באזור הרחב ביותר של הגבעול). ההורמון אסטרוגן מעודד את הגדילה וההסתעפויות של מערכת התעלות הזו. פרולקטין והורמונים אחרים גם תורמים לצמיחתו של החזה בזמן ההיריון ובהכנה להנקה.
יש נשים שיבחינו בעור כהה יותר סביב הפטמות, האריולה, גדל בקוטר ונהיה יותר כהה. מאמינים שיש לעובדה שהצבע של האריולה מתכהה יותר יש תפקיד חשוב על ידי כך שזה עוזר לוולד החדש למצוא ולזהות את הפטמות. גם הבלוטות הקטנות על הפטמות גדלות בזמן ההיריון. תפקידן של בלוטות אלה הוא להפריש חומר אשר משמן את הפטמות ועוזר להגן על האריולה מדלקות. נשים צריכות להימנע מהשימוש בסבון, או מ"הקשחת" הפטמות, מכיוון שדברים אלו עלולים להפריע ליעילותן של בלוטות ההפרשה הללו, וזה לא מפחית את ההופעה של כאבים בפטמות כפי שחשבו פעם.
במהלך החודש השלישי להיריון מתחיל להופיע חלב לידה (ההפרשה החלבית שקודמת להפרשת חלב להנקה). חלב לידה הוא החומר המזין הצהבהב והוא עשיר במרכיבים חיסוניים אשר מיוצר בחזה בימיו הראשונים של התינוק. עד השלישי השני, בשבוע השישה עשר, חלב לידה אמיתי כבר מיוצר. יש נשים אשר ישימו לב לכך שהן חוות מעט "נזילה" של חלב לידה מהפטמות שלהן ולעיתים אף מעט דם. זוהי לא סיבה לדאגה. הדם מגיע מתוך החזה עצמו כתוצאה מכך שמספר כלי הדם הולך וגדל, בנוסף לכך שכלי הדם עצמם גדלים במהירות, במערכת התעלות המתפפתחת וגדלה. יתכן שיהיו גם כמה טיפות של דם על החזיה מכיוון שחלב הלידה הדביק עלול "להדביק" את הפטמה לצידו הפנימי של החזיה ומעט מאוד מעור הפטמה מוסר ביחד עם החזיה. אפשר להבין איך מקרים כאלה יכולים לגרום לבהלה אצל נשים בהיריון.
בשליש האחרון של ההיריון החזה ממשיך לגדול כתוצאה מהתאים מייצרי החלב אשר הולכים וגדלים ומתמלאים בחלב לידה. אם תינוק נולד טרם עת, מעניין לציין שלאמא של תינוק אשר נולד טרם עת (פג) יש חלב שהוא מעט שונה מהחלב של אמא לתינוק שנולד בזמן. לאמא של התינוק הפג יהיה חלב המתאים יותר במרכיביו לצרכים השונים של מערכות הגוף הלא מפותחות של הפג.
הדבר החשוב ביותר שאמא יכולה לעשות על מנת להכין את עצמה להנקה הוא להיות מודעת וללמוד כמה שיותר על הנקה.
החזה של האישה יודע איך לבצע את תפקידו בתהליך ההנקה. מאוד נדיר שתצוץ בעיה הקשורה לטבעו המהותי של החזה ולדרך פעולתו ותפקידו. רוב הבעיות בהנקה קשורות לניהול ההנקה ולשיטה שבה האם משתמשת כדי להניק את התינוק שלה. ידע ותמיכה מתאימה יכולים להיות המפתח לחווית הנקה מוצלחת. 80% מהנשים מעוניינות להניק, אך חלק גדול מהן, לא מצליח להתמיד בעיקר בגלל חוסר תמיכה, ידע וניסיון.
קוליק (כאבי בטן)
קוליק של תינוקות נגרם מגזים המועברים אליו דרך חלב האם. ישנם כמה דברים שאת יכולה לעשות כדי להקל קצת על הקוליק של תינוקך – מאכלים שכדאי להימנע מהם ומאכלים שכדאי לך להוסיף לתפריט שלך.
מאכלים מעוררי גזים:
מאכלים שכדאי לך לאכול:
המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.