שיחות על אמצעי מניעה - מידע מפורט אודות שיחות על אמצעי מניעה
Emama

שיחות על אמצעי מניעה

זה עניין לא פשוט, שהיה במשך שנים טאבו של ממש וגם היום נחשב למביך מאוד - בעיקר בשיחות בין ילדים למבוגרים: מין ואמצעי מניעה. מבחינת הילד, הוא מגלה עולם חדש, כמו שלל עולמות ונושאים אחרים שהוא מגלה בראשית חייו. עבור האדם המבוגר, שמכיר את ה'משמעויות' של הנושא הזה, מדובר בעניין רגיש ומגונה לעיתים. בשורה התחתונה, רובינו כלל לא יודעים כיצד להתנהג בסיטואציות כאלו.

אי אפשר להתעלם. זה פשוט נמצא שם

בכל מקרה שלא יהיה, התעלמות היא דבר שלא ניתן להתמיד בו. מדוע? משום שכל העניין המיני הוא דבר שמונח לפתחנו והוא חלק בלתי נפרד מחיינו. למעשה, חשוב מאוד שלא להתעלם מכך, משום שבכך אנחנו עלולים לגדל ילד מעוכב מינית וסגור מאוד, כזה שיתקשה במצבים אינטימיים - אפילו לאורך כל חייו.

ואיך בכלל אפשר להתעלם מכך? כבר בגיל שלוש או ארבע מגלה התינוק את איבר מינו ומתחיל לחקור אותו, 'לשחק' בו ולגלות כיצד הוא מגיב למגעו. בגיל מעט מאוחר יותר, מופיע המחזור הראשון אצל נערות והנערים מגלים לראשונה את פליטת הזרע, בעיקר בצורה לא נשלטת - מה שאנחנו מכירים כקרי לילה.

זוהי רק ההתחלה: בייחוד בעידן הנוכחי, הילדים חשופים הרבה יותר לתכנים מיניים, לטוב ולרע. בתכניות ילדים מדברים ללא הפסקה על התאהבות, אהבה נכזבת, שברון לב ואפילו על נשיקה צרפתית, 'מזמוזים' ומגע מיני. במציאות כזו, לא ניתן להחביא את הנושאים הללו - ורצוי שלא. אדם בריא הוא אדם שמתייחס למיניות כדבר בלתי נפרד מהחיים, כמשהו שאין להתבייש בו.

הגיל שבו אפשר להתחיל

זו אולי השאלה החשובה ביותר כאן: מתי להתחיל? והתשובה: אין גיל שבו צריך להתחיל, וגיל שבו אסור לדבר על כך. כידוע לכולם, הילדים בתמימותם עשויים לשאול גם בגיל מוקדם מאוד שאלות בעלות תכנים ומשמעות מיניים. האם משום שמדובר בילד בן חמש בלבד, לא נשיב לו על שאלה כזו? בוודאי שנגיב. זהו תפקידנו כהורים.

חשוב לזכור כי לכל גיל יש את החוקים שלו: ילד בגיל הגן ישאל, בדרך כלל, על תפקידם של אברי המין שלו, אותם הוא מגלה ממש באותם שנים. ילד בגיל היסודי ותחילת החטיבה ישאל לרוב על רגשות והתאהבות. ילד בחטיבה ובתיכון ישאל על יחסי מין, אמצעי מניעה וכדומה. ולכל אלו צריך לתת מענה.

הדבר החשוב ביותר הוא לזכור שמדובר בעניין שחייבים לדבר עליו. לא בצורה כפויה (גם לא מצד הילד וגם לא מצד ההורים), לא בצורה דרמטית ולא בצורה שתהפוך את העניין הזה ליותר ממה שהוא. חשוב לדבר על כך בטבעיות, לשדר לילד שמדובר בעניין נורמלי לחלוטין ולעשות זאת בלי פאניקה. מבוכה כמובן תהיה שם, אך גם היא תשדר לילד את המסר הנכון (בכל זאת, לא נהוג לדבר על מין בציבור, למשל). אגב, כל שילוב של הומור קליל יהיה מבורך במקרים כאלו וישבור את הקרח.

על מיתוס הימים הבטוחים ועל אמצעי מניעה

זהו אחד הנושאים החשובים ביותר ואולי התוצאה החיובית ביותר שישיגו השיחות בנושא מין ומיניות: שימוש נכון באמצעי מניעה. כך, ייחסכו מהילדים שלכם 'חוויות' כמו הריון לא רצוי או מחלות מין שונות.

אחת הדברים שעליהם חשוב לשים את הדעת בעיקר הוא המיתוסים בנושא אמצעי המניעה. שיטות כמו ספירת הימים הבטוחים או מקלחת לאחר יחסי מין כאמצעי מניעה, הן שיטות שחייבים להסביר לילדים שאינן עובדות, וכך להקדים תרופה למכה.

עודדו את הילדים שלכם לשאול שאלות, דאגו להסביר להם על נושאים שמטרידים אתכם ושאתם חוששים שהם אינם מבינים עד תומם ובעיקר - השתדלו לא לעשות דרמה מכל עניין. בסופו של דבר, יחסי מין הם עניין טבעי. כל אדם מוצא את הזמן הנכון והמתאים עבורו, פחות או יותר, להתנסות מינית, וחשוב לא למנוע זאת ממנו.

הבהרה

המידע המופיע באתר זה, לרבות מידע בנושאי בריאות, המלצות וטיפים, הינו מידע כללי בלבד, ואין בהם כדי להוות ייעוץ מקצועי. על הקורא לפנות למומחה, במיוחד בנושאי בריאות, על מנת לקבל ייעוץ מקצועי. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.